Изложбата е на Националния литературен музей (НЛМ) и е създадена през 2020 година по повод 170 години от рождението на Вазов, с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Тя бе открита със стихотворението „Аз съм българче“ визпълнение на Владислав от Детска градина „Изгрев".

Директорът на НЛМ Атанас Капралов представи събитието с думите: „Вазов е онзи могъщ стожер на националната памет, който стои толкова високо, че животът и делото му трудно могат да бъдат разказвани в цялата историческа, литературна и културна значимост, която носят. Надявам се, че в изложбата всеки ще открие своя Вазов“.

В 20-те документални пана в изложбата специално място е отделено на семейството на поета. Проследен е животът му като емигрант в Румъния, появата на първия български роман „Под игото“, снимки, ръкописи, кореспонденции.

Националният литературен музей гостува за втори път в Държавния архив в Монтана, след изложбата през 2019 година със заглавие „Българската литература - срещи и диалози със света“. Посветената на Иван Вазов ще остане в Монтана до 18 юни, съобщават от пресслужбата на областната администрация.