Особен интерес в експозицията представляват копие от Манифеста на руския император Александър II за обявяване война на Османската империя, както и полевите записки и донесения на руските командири, взели участие в освобождаването на селищата в Кутловишко (дн. Монтанско), Ломско и Берковско. Интересни са и документите на френски език, които отразяват действията на румънските войски в Ломския край.

Изложбата е богато илюстрирана със снимки на основните руски военачалници. Основно място в експозицията заемат документи и фотографии, свързани с българските опълченци от региона. Представени са опълченските свидетелства и портрети на Илия Стефанов от с. Замфирово, Григор Долмов от Берковица, портрети на Иван Кулин, Цеко Петков, Цветко Цолов, Петър Попнинов, Бено Първанов, Велко Абаджиев от Ломско.

Интересни са и протоколите на Ломското градско управление, създадени непосредствено след подписването на Сан Стефанския мирен договор, те са и най-старите документи на местни органи на управление, съхранявани в Държавен архив - Монтана.