"Удоволствие е за нас да работим с Ангелина Емилова, не само защото професионалните ни сфери на дейност са много близки, а и защото я ценим като човек. Като творец тя има способността да вникне в тишината на мига, да усети полъха на всяко движение и да го отрази върху белия лист", каза в словото си директорът на Историческия музей в Лом.

Своята гледна точка към новата поетична изява на авторката представи Кристина Павлова от Народно читалище "Постоянство 1856", а уредникът в музея Бистра Дамянова прочета кратка рецензия на Цветана Костова - "Мигновения с аромат на живота".

За втори път Ангелина Емилова представя в Лом своя книга. Миналата година в Галерия "Поломие" се състоя премиерата на първата й стихосбирка - "Самотата е избор".

Ангелина Емилова е родена в Лом. Завършила е специалност "История и география". Автор е на монографията "Христо Попконстантинов. Живот. Дела. Пример" (2001), "70 години традиции и приемственост - история на РПК "Орфей" - Смолян” (2002), както и на над 100 научни съобщения, статии и дописки в специализирани, юбилейни и периодични издания. Тя е рецензент на "Родопско просвещение", Първи том, с автор Никола Симеонов (Смолян, 2001).

Редактор е на литературен алманах "Орфей - моята мечта" (Смолян, 2003). Нейни стихове са публикувани в периодични издания в Смолян и Монтана, в "Читалищен вестник" и в Алманах "Тя". До 2003 г. е член на Съюза на учените, клон Смолян. От септември 2003 г. до настоящия момент работи в Държавен архив - Монтана.