Ботевци представиха една вълнуваща ретро разходка във времето, когато са положени първите основи на този истински храм на знанието в железничарския град, за големия дарител и родолюбец Тодор Балабанов, направил така, че сградата на издигащото се училище да съперничи на най-красивите архитектурни образци от 20-те години на миналия век, и да се превърне в емблема на града.

Тържествено слово по случай празника поднесе директорът на училището, Иван Иванчев, който изрази благодарността си към всички бивши и настоящи учители, оставили частица от себе си в класните стаи и допринесли за утвърждаването на учебното заведение като водещо в областта. Директорът благодари и на Ротари клуб - Мездра, с чието съдействие бе реставрирана и обновена автентичната входна врата на училището.

Поздрав към училището юбиляр поднесе и кметът на Мездра Генади Събков.

Сред гостите на празника бе и един от първите възпитаници на училището, изтъкнатият художник Любомир Минковски, който наскоро бе удостоен със званието "Почетен гражданин на Мездра". Училището с почти вековна история помни и пази спомените от времето, когато от тук са тръгвали стотици талантливи и успели хора.

Малките мажоретки предизвикаха истинска цветна феерия на сцената и спечелиха аплодисментите на публиката. Във връзка с кръглата годишнина, директорът връчи юбилейни награди на изявени ученици, представили се отлично в различни конкурси и състезания и защитили авторитета на училището.

Изненадата за зрителите бе появата на трио Тенорите, чиито уникални гласове изпълниха залата. Те изпълниха своеобразния химн на училището "Тих бял Дунав", и вечните възрожденски песни на Добри Чинтулов "Стани, стани, юнак балкански" и "Вятър ечи, балкан стене", с които изправиха на крака залата.

Специален поздрав към своите бивши учители отправи талантливата пианистка Цветина Пешевска, тръгнала към голямата сцена именно от тук.

Празничният концерт продължи с изпълненията на бивши и настоящи ученици, които предизвикаха бурните аплодисменти на публиката. Красотата, младостта, усмивките и сияещите очи на децата изпълниха сцената с настроение и вяра, че тук, с нашите деца, с техния талант, е нашето бъдеще.

Директорът Иван Иванчев връчи юбилейни плакети на заместник - министър Михайлова, началника на РУО - Враца Галина Евденова,на кмета Генади Събков на председателя на училищното настоятелство Васил Христов, както и на председателя на Обществения съвет Петя Петрова, която подари икона на Светите братя Кирил и Методий.