На празник като на празник. По отколешна традиция, старият мегдан събра старо и младо, огласен от духовия оркестър при врачанското читалище "Развитие", което тази есен чества своята 150-а годишнина. Августовско слънце в последния ден на месеца щедро раздаваше горещите си лъчи над събралото се множество в очакване на фолклорната магия. В тазгодишното издание на фестивала взеха участие 32 състава и индивидуални изпълнители от областите Враца, Монтана, Плевен и София.

По традиция, празничният ден започна с дефиле на участниците и ритуалното засаждане на ново дърво във Фестивалната алея. Там вече бяха се събрали участници от предишни издания на фестивала, които "навестиха" своите дървета. Тазгодишното ново дърво посадиха групата за индийски танци с ръководител Катя Тошева

Фестивалът бе открит от кмета на каменоделското селище Маргарита Петкова, която поздрави присъстващите с добре дошли на всички, които за четвърта поредна година превръщат този ден в истински празник на българщината. "Зрънцето обич към фолклора, посято преди четири години, вече се е превърна в любов, достигаща невероятната шир на космоса", каза в своето обръщение Петкова. Тя благодари на всички спомоществователи на фестивала - Юри Велинов, сем. Доганджийски, Мирослав Захариев, Боян Григоров, В. Данов и Андреас Испиридис, и пожела успех на участниците в него.

Домакините бяха подготвили специално подредена своеобразна изложба с пейзажи от селото, творби на млади художници, участвали в пленера "Юбилейно за Любомир Минковски", посветена на големия мездренски художник, родом от тогавашното Влашко село.

Официалните гости на празника бяха председателят на Общинския съвет Яна Нинова, общинският съветник Ивайло Тодоров, Тихомир Илчев - председател на ВМРО - Мездра, управителят на "Паркинги и гаражи" - Враца Венчо Кръстев, бизнесмените Мирослав Захариев и Боян Григоров, дългогодишният кмет на общината Иван Аспарухов, кметовете на Зверино Цанко Цанев и на Брусен Георги Николов

Фолклорният празник бе открит от Детската певческа група при Читалище "Просвета 1928" - Царевец, с песента "Хубава си, моя горо", която сякаш послужи като мост през времето и пространството и "доведе" на сцената за втори път духа на Родопа планина, с изпълнението на специалните гости - смолянските гайдари.

Магията на Родопа продължи със специалното участие на "космическия глас" на България Валя Балканска и гайдаря Петър Янев. Близо час над Царевец се носеше звездният глас на голямата българка, която поздрави жителите и гостите на Царевец с думите: "Щом сме дошли тук, значи вече сме част от вас. Ние донесохме родопското в Северозапада, но ще си тръгнем с широки усмивки и частица от Царевец в душите ни", и им пожела да бъдат все така заедно.

Валя Балканска и Петър Янев получиха специални фотокопия на единствената запазена на Балканите средновековна църква с изцяло зидан каменен иконостас "Св. Николай", съградена през XV век. В знак на признателност и благодарност за топлия прием, гайдарят Петър Янев припомни, обръщайки се към децата, че през IX век Старопрестолната столица Плиска е била в разцвета си, докато столици като Лондон и Париж дори не са съществували.

Поздрав към организаторите, жителите и гостите на Царевец поднесе председателят на ОбС - Мездра Яна Нинова.

Преди началото на същинската фолклорна надпревара, кметът на Царевец припомни за трагичната катастрофа край Своге, случила се преди една година с изпълнителите от Фолклорна певческа група "Иглика" от Световрачене, изпели последните си песни на тази сцена, и прикани присъстващите да почетат паметта на загиналите 20 души с едноминутно мълчание.

Фестивалната програма продължи с изпълненията на самодейните състави до късния следобед, като изпълненията на участниците бяха оценявани от професионално жури в състав: председател - Илка Димитрова - музикален редактор в БНР, и членове - Красимира Иванова - диригент на хор "Загорче" - Стара Загора и Венцислав Пенев - народен певец.

Както винаги, най-трудната задача в края на фолклорната надпревара се падна именно на журито, които все пак успяха да отличат от добрите най-добрите. След нелеката задача, крайният резултат бе обявен след последното изпълнение, както следва:

Категория: Индивидуални изпълнители

Първото място в първа възрастова група спечели Божидара Красимирова.

Втора група - Ния Петкова

Трета група - Дичко Медньов и Петрослав Цеков

Категория: Фолклорни певчески групи

  • Женска вокална група при НЧ "Просвета-1897" - Долна Кремена

Фолклорна група "Плетеница“ - НЧ "Факел 1926" - с . Зверино

Категория: Танцово изкуство:

Втора група: Детски танцов състав "Сухаченце" – НЧ "Асен Златаров" - с. Сухаче

Трета група - Танцов състав "Северняци" при НЧ "Самообразование 1894" - с. Селановци

Самодейна група за народни танци "На мегдана" - София

Всички участници получиха грамоти и отнесоха със себе си спомена за един незабравим празник на българския дух.

Така за четвърти пореден път фестивалът "Белокаменица" доказа, че когато искрицата българска свети, че когато има хора като Маргарита Петкова, като Лиляна Лещарска и всички царевчани, милеещи за паметта българска, българското ще го има.

Празничната фолклорна фиеста завърши с изпълненията на обичания народен изпълнител Светлин Миланов и заря в звездното небе над Царевец.