Един от най-популярните мездренски художници Любомир Минковски е роден на 23 април 1934 година във Влашко село, днес Царевец. През 1959 година Любомир Минковски завършва Художествената академия София при професор Георги Богданов със специалност "Декоративна и орнаментална живопис". Една година преподава в Института за детски учители в Смолян, а след това живее и твори в Мездра, София и Враца. В Мездра той преподава рисуване и води кръжок по рисуване в градското читалище.

През 1971 година е един от основателите и пръв уредник на Градската художествена галерия в железничаския град. Автор е на множество живописни платна, притежание на художествени галерии в цялата страна и на частни колекции. Съавтор е със скулптура Цено Ценов на декоративното пано мозайка на южната фасада на община Мездра и сграфито на източната фасада на бившата сграда ТПК. Издал е сборник разкази "Писах во камице" през 2004 година.

Носител е на орден "Кирил и Методий" - I степен (1984 г.) за принос в съвременното българско изкуство, на юбилеен медал за цялостен принос в развитието на ГХГ - Мездра (2006 г.), на Наградата на кмета на община Враца в областта на културата (2011 г.) и на Наградата на Община Враца за живопис на името на Цено Тодоров за цялостно представяне в Общата художествена изложба "Земята на Ботев 2017"..

Сред знаковите живописни платна на Любомир Минковски са "Моят Ботев", образите на св. Софроний Врачански, св. св. Кирил и Методий и Стоян Граматик, "Портрет на момиче", "Грешката на Икар", "Павьорът" и др.

Опелото ще бъде в понеделник, 5 декември, в църквата "Св. Георги" - Мездра, от 12 часа.

Поклон пред светлата му памет!