Димитър Доков заяви, че за него е изключителна чест и гордост, че получава почетно гражданство, с каквото вече са удостоени изтъкнати педагози и учени, като например дългогодишната учителка по френски език в мездренската гимназия Богдана Пенчева (2013 г.) и видният български историк проф. Петър Петров (2018 г.).

"Нека здравето да Ви е моторът, успехите да са Ви крилете и тогава… тогава летете, колкото искате!", пожела в заключение на общинските съветници Димитър Доков.

Престижното отличие получи също изявеният състезател и треньор по хандбал Евгени Йоловски, който беше удостоен с почетно гражданство с Решение №702/ 25.04.2019 г. на Общинския съвет за "безспорния му принос в спортния живот, усилията да популяризира и утвърди спорта в национален и световен мащаб".

Йоловски заяви, че приема тази висока награда с чувство на отговорност и благодари специално на своята съпруга, на децата си и на състезателите от ХК Локомотив (Мездра), постигнали под негово ръководство през последните години значими успехи на национално и международно ниво.

"Бидейки вече "Почетен гражданин на Мездра", заявявам своята готовност да съм полезен с всичко, което мога - на Вас, на Вашите екипи, на града и общината, сподели в емоционалното си изказване пред Общинския съвет Евгени Йоловски. Ще го правя с убеденост и достойнство! И Вие, и аз сме представители на една общност - гражданите на община Мездра, длъжни сме да работим заедно за просперитета на тези хора… Повярвайте: "Всички заедно можем повече!"

С Решение №703/ 25.04.2019 г. на Общинския съвет званието "Почетен гражданин на община Мездра" беше присъдено и на изтъкнатия художник Любомир Минковски, пръв уредник на Градската художествена галерия в Мездра, за "безспорния му принос за развитието на изкуството и в популяризиране името на гр. Мездра".

Поради здравословни причини доайенът на врачанските художници, който наскоро чества 85-годишен юбилей, не можа да присъства на заседанието и ще получи отличието си задочно.