За 32-та осмокласници това бе първият учебен ден в новото училище, които ще овладяват тук две професии - Професия "Ресторантьор", Специалност "Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения" и Професия "Готвач", Специалност: "Производство на кулинарни изделия и напитки". За 26 дванайсетокласници, стъпили вече на финалната права, това бе последният първи учебен ден.

Извечна е любовта на българина към образование и просвета и той е давал мило и драго да изучи чедата си. Тази стародавна традиция е жива и днес, тя е онази невидима нишка, която свързва поколения наред и се предава от бащи на деца и от род на род.

Първият учебен ден е символ на ново начало и нови надежди, следваща стъпка към осъществяването на мечтите ни. Ден, изпълнен с много емоционални срещи с учители и съученици. Ден за вяра в бъдещето. Като добри орисници всички им пожелават здраве, сили, постоянство, амбиция и успехи.

Тържественото откриване на учебната година започна с ритуала по издигането на националния флаг под звуците на химна на Република България и вълнуваща художествено-музикална програма.

В своето празнично слово директорът на гимназията, инж. Христинка Минова, пожела на гимназистите да се учат, да се забавляват, да бъдат себе си и да помнят, че зад успеха на един човек стои екипната работа на много хора.

Специален поздрав към всички поднесе и инж. Петя Личева, която пожела много здраве, много успехи и много нови постигнати мечти на младите хора.

От името на бъдещите абитуриенти послание към новите гимназисти и своите съученици, отправи дванайсетокласника Ивайло Гергов: Здравейте приятели, г-жо директор, с къпи учители, уважаеми гости и родители! Добре дошли на нашия празник! Аз съм Ивайло Гергов от 12-б клас и искам да поздравя новото попълнение в най-вкусното училище – Професионалнагимназия „АлекоКонстантинов“ – нашите осмокласници. Скъпи момичета и момчета, вие сте нашите наследници и новите „алековци“. За мен и моите съученици от 12 а и 12 бклас това е последният 15 септември. Преди 4 години ние стояхме на вашите места, гледахме плахо и се опитвахме да отгатнем какво ни очаква.

От днес нататък вие сте „алековци“. А това е предизвикателство, но и отговорност. Бъдете уверени в себе си и ще успеете!”

Гости на „алековци” бяха Нели Минева – зам.-кмет на община Мездра, –инж. Петя Личева – ст. експерт „Професионално образование” в РУО – Враца, д-р Ивайло Тодоров – общински съветник и бивш възпитаник на гимназията и Маргарита Тодорова – дългогодишен директор на учебното заведение, които също поздравиха учениците и учителите и им пожелаха здрава, спорна и успешна учебна година.

И по стара българска традиция, инж. Христинка Минова плисна менче с вода пред осмокласниците, та по вода да им върви.