За 39-те осмокласници това бе първият учебен ден в новото училище, които ще овладяват тук две професии - Професия "Ресторантьор", Специалност "Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения" и Професия "Готвач", Специалност: "Производство на кулинарни изделия и напитки" в зуална форма на обучение. За 16 дванайсетокласници, стъпили вече на финалната права, това бе последният първи учебен ден.

Всяка година месец септември разкрива пред нас есенното си платно от багри и цветове, за да напомни, че има една дата – 15, която от незапомнени времена се е превърнала негласно в един неофициален общонароден празник – първият учебен ден. Отколе българинът е държал челядта му да се образова, давал е мило и драго за просвещение, осъзнавайки силата на знанието.

Тържественото откриване на учебната година започна с ритуала по издигането на националния флаг под звуците на химна на Република България и вълнуваща художествено-музикална програма.

В своето празнично слово директорът на гимназията, инж. Христинка Минова, пожела на гимназистите да се учат, да се забавляват, да бъдат себе си и да помнят, че зад успеха на един човек стои екипната работа на много хора заяви:

"Вие, учениците на ПГ „Алеко Константинов”, сте нашата гордост, нашата радост, грижа и отговорност. Приемете предизвикателството да сте най-добрите и най-успешните, Учете се, забавлявайте се, бъдете себе си и не забравяйте, че зад успеха на един човек стои екипната работа на много хора. На добър час и нека всички успяваме заедно, здрави благословени!"

От името на бъдещите абитуриенти послание към новите гимназисти и своите съученици, отправи дванайсетокласничката Даниела Кирилова: „Скъпи приятели, учители, родители и гости! Добре дошли във Вашето наше училище. От днес за вас започва едно невероятно приключение, наречено Професионална гимназия „Алеко Константинов“, град Мездра. Тук ще срещнете нови приятели, нови учители, нови предизвикателства, които ще бъдат вашите постоянни спътници по пътя в овладяване на професията, която избрахте. Тук ще учите, тук ще се забавлявате, тук ще овладеете тайните на кулинарното изкуство.“

Гости на „алековци” бяха Яна Нинова – Председател на Общинския съвет, инж. Петя Личева – ст. експерт „Професионално образование” в РУО – Враца и Денис Ненчев, управител на Риу Ризорт – Правец, които също поздравиха учениците и учителите и им пожелаха здрава, спорна и успешна учебна година.

Специален поздрав към всички поднесе възпитаникът на гимназията Анатоли Литков, който вече е студент в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”.

И по стара българска традиция, инж. Христинка Минова плисна менче с вода пред осмокласниците, та по вода да им върви.