Изложбата бе открита от секретаря на Читалището Стилияна Стоянова, която поздрави гостите, дошли да разгледат новите творби на майсторитите магьосници на иглата и платното и им пожела приятни мигове сред красотата на изложените творби. Тя припомни историята на гобленарското изкуство и представи единайсетте участнички в изложбата - Петкана Давидова, Даниела Иванова, Росица Недялкова, Христана Петрова, Цецка Павлова, Иванка Филипова, Иванка Колева, Хризантема Данаилова, Христина Иванова, Ваня Иванова и Илка Цанева.

Гоблените са познати още от дълбока древност. За тяхна родина се приема древен Египет, където се появяват под формата на стенни пана. Наименованието си гоблените носят от френската фамилия Gobelin, собственици на килимарска работилница, по-късно прераснала във фабрика. Най-блестящият й период е от времето на Луи ХIV и продължава до края на XVIII в.

В България за начало на гобленарското изкуство се приемат стенните платна "Плащаници", изработени във Враца още през Средновековието. В първите гоблени са преобладавали библейските мотиви, които изобразявали различни картини от живота и делата на светците. Най-близо до гобленарската техника са чипровските и котленските килими, с направата на които българската жена е претворявала своето въображение и фантазия.

Гоблените, които познаваме днес, започват да се бродират у нас едва в началото на ХХ в, когато се заимстват вече и мотиви от природата - пейзажи, цветя, животни, портрети и други. Днес гобленарското изкуство се развива с различни дизайни и материали за изработката им - шиене с конци, диамантени –за лепене с мъниста и др.

Наред с библейските образи, бяха представени творби с вдъхновяващи сюжети и разнообразна тематика, пресъздаващи природни пейзажи, натюрморти, флорални и анималистични мотиви и портрети.

За празника на красотата Анна и Рая от СУ" Св. Климент Охридски" представиха рецитал по стихове на местната поетеса Иванка Гьонова и стихотворението„Изложба на гоблени“.

От името на Читалищното ръководство, Стилияна Стоянова връчи на участничките грамоти за отлично представяне и майсторство в изработката на гоблени.А председателят на НЧ "Факел-1926" - Цветан Ценов, обяви най - новата инициатива на културното средище - създаването на нов клуб " Ръкоделие", който да обхване майсторите на бродерията, плетиво и живопис.