Причината е, че за въвеждане на повсеместно задължително гласуване са нужни 12 500 машини, които е почти невъзможно да бъдат осигурени. Цената им пък се очакваше да надхвърли 100 млн. лв.

От комисията обмисляха различни варианти за излизане от ситуацията, бяха поискали и тълкувание от парламента, докато все още заседаваше. Според параграф в преходните и заключителни разпоредби на Изборния кодекс машинното гласуване се провеждаше ограничено на изборите през 2015 и 2016 г. За тези парламентарни избори обаче резултатите от него станаха задължителни и трябваше да се осигурят машини във всички секции.

Депутатите Петър Славов, Мартин Димитров и Радан Кънев обаче внесоха в събота обжалване във Върховния административен съд на решението на ЦИК. Доставката на 12 500 машини за гласуване за изборите на 26 март е невъзможноа, а невъзможното не е задължително за изпълнение, коментира по БНТ в петък вечерта и служебният министър-председател Огнян Герджиков.

ЦИК определи и възнагражденията на членовете на избирателни комисии. Тези от секционните, които носят чували и протоколи с бюлетини в нощта на вота ще получат по 20 лв. добавка. 15 лв. ще се доплатят на членовете на СИК, в които има машини.

Източник: 24chasa