Екип на MediaNews попита жителите на община Мездра дали ще упражнят правото си на вот и имат ли притеснения относно машинното гласуване.

Димитър Дамянов и Дамян Цеков изразиха притеснение от новия метод за гласуване.

„По този начин ще гласувам за първи път. Като гледам толкова копчета, натисни тук, натисни там, как да не се притеснявам”, заяви Димитър.

„Имам притеснения, но мисля, че ще се справим. Гледам ги по телевизията и мисля, че ще схванем тези бутони, но за възрастните хора се съмнявам”, допълни Дамян.

Иванка Тодорова и Петрана Иванова изразиха безпокойство, тъй като са възрастни и не са използвали технологии, но и увереност, че ще се справят без проблеми.

Разбира се, имаше и хора, които са спокойни, защото работят с компютри и за тях няма да бъде проблем.

„Нямам притеснение. Щом се оправям с банкомата, ще се справя и с машината”, заяви категорично Дамян Цолов.

Електронната бюлетина визуално прилича на хартиената. Всеки гласоподавател ще получи една от три специални карти, която се слага в слот в машината. Избира се номера на партията, за която искаме да гласуваме, след което, ако желаем, отбелязваме преференция за конкретен кандидат за народен представител. Накрая на екрана излиза нашият вот - оттам можем да се върнем назад в случай на грешка и да променим отбелязаното. Когато потвърдим избора, бюлетината се отпечатва и се сгъва, за да не се вижда, и се поставя в урната.

От Централната избирателна комисия съобщиха, че ако някой избирател има затруднение и не предприема действия по гласуване пред машината, то тогава член на Секционната избирателна комисия може да му окаже съдействие и разяснение, но на 2 метра разстояние, без да има видимост към екрана.