В същото време ВАС казва, че министърът на електронно управление Александър Йоловски е нарушил закона като е делегирал удостоверяване на съответствието на машините на свой заместник. Според върховните магистрати това е изрична компетентност на министъра и той не може да я делегира на друг свой служител.

За да отменят машинното гласуване, ЦИК се позоваха на доклад на ДАНС, както и на това, че министърът още не е изпратил писмо за съответствието на машините, макар това да не е основание за отмяна на машинното гласуване. Писмото за съответствие бе изпратено в ЦИК от МЕУ преди изтичането на крайния срок в събота. Въпреки това ЦИК нареди изнасянето на машините от избирателните секции.

ЦИК твърдеше пред съда, че министърът на електронното управление Александър Йоловски е заявил, че няма да подпише удостоверението за съответствие, а заместникът, който го е подписал е нямал право на това, с което е опорочил правната процедурата. Върховният съд потвърждава, че министърът е нарушил закона.

“Затова решението на ЦИК, в частта за провеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 година само с хартиени бюлетини, се явява законосъобразно“, се казва в решението на ВАС.

Всъщото време обаче решението на ЦИК за провеждане на гласуването на втори тур на изборите за кметове само с хартиени бюлетини се приема за незаконно и е отменено от съда.

Сега ЦИК трябва да вземе ново решение, с което да спази Изборния кодекс и да върне машините в избирателните секции за балотажа.

По-рано в понеделник от Министерство на електронното управление казаха, че ако ВАС се произнесе срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за отмяна на машинното гласуване, което всъщност се случи, устройствата може да бъдат използвани на втория тур на местните избори. Причината е, че машините вече са удостоверени от ведомството за изборите.

Върховният съд заседава в състав Румяна Борисова (председател), Любомира Мотова (докладчик) и Светослав Славов. Съдиите трябваше да се произнесат по десетина жалби на граждани и партии срещу решението на ЦИК, което бе аргументирано със скандалния доклад на ДАНС, изпратен в парламента два дни преди вота.


Източник: mediapool.bg