В експедицията взеха участие 20 спелеолози от 6 пещерни клуба от нашата страна - 11 от Спелеоклуб - Мездра, както и членове на пещерните клубове Непиаст - Бургас, Саламандър - Стара Загора, Студенец - Плевен, Стринава - Дряново и Пещерен клуб - София. В групата бяха още геологът доц. д-р Константин Костов от Геологическия институт при БАН и Трифон Даалиев, зам.-председател на Сдружение "Пещерно спасяване”.

По време на 4-дневната експедиция българските спелеолози откриха и картираха две нови пещери - едната в каньона на с. Славиня с дължина + 90 м, а другата в района на с. Сенокос с дължина около 20 м. Картиран бе и нов вход към Петърлашката пещера (707 м н. в.) в най-голямото карстово поле в Източна и Югоизточна Сърбия - Одоровското, който вход предстои да бъде свързан с Главната пещера (Попова печ), известна със своите кристали от арагонит. Освен в Петърлашката пещера, бе осъществено проникване в пещерата Ветрена дупка в района на с. Власи.

В рамките на пещерна експедиция "Радейна 2016" бяха осъществени контакти с директора на Спортно-туристически център - Димитровград Васил Андреев. Договорено бе през октомври от българска страна да бъдат изпратени четирима инструктори, които ще обучат 8 пещерни водачи за екстремен туризъм, информира ръководителя на експедицията Ангел Велчов.

От 16 до 23 септември четирима членове на Спелеоклуб - Мездра ще вземат участие в курсове за техническо усъвършенстване и за инструктори в района на Карлуково, а през октомври ще се включат в Национален лагер-сбор по пещерно спасяване в Запада Стара Планина. В края на следващия месец пък в Мездра ще гостуват 10 чешки спелеолози, в т. ч. леководолази.