По време на едноседмичното си пребиваване в нашия край чешките спелеолози осъществиха проникване в една от най-големите водни пещери в България - Понора (с дължина: 3552 м и денивелация: 46 м) и в Младеновата пещера (с дължина: 1723 м и денивелация: 40 м), които се намират в околностите на врачанското село Чирен, както и в Старата продънка и Драшанската пещера в землищата на белослатинските села Габаре и Драшан. Те откриха и една нова пещера в района на село Буковец.

Поради неблагоприятните теренни условия - нулева видимост и силен приток на подземните води, чешките спелеолози решиха да отложат планираните гмуркания в сифоните на тези пещери за януари догодина, когато отново ще дойдат у нас. "Дотогава ще оборудваме нов базов лагер в село Горна Бешовица”, информира председателят на Спелеоклуб - Мездра Ангел Велчов.

Чешките спелеолози са членове на спелеоклубовете "ZO ČSS 6-13" от гр. Микулов и "ZO ČSS 6-22 Devon" от Бърно и "ZO ČSS 1-09 Niphargus". Освен в проучвания на най-големите пещерни системи в родината си, те са участвали в експедиции в Австрия, България, Румъния, Словакия, Словения, Черна гора и др.

Приятелските контакти между мездренските и чешките спелеолози датират от около три години. През есента на 2016 г. любителите на подземните красоти от гр. Мико̀лув за пръв път гостуваха у нас - освен в Понора, тогава те проникнаха в пещерите Банковица и Проходна в района на Карлуково, в Каленска пещ край село Кален и във Великанските очи в околностите на Старо село.

През септември тази година двата приятелски клуба възнамеряват да проведат съвместна пещерна експедиция в съседна Сърбия, в района на царибродското село Радейна.

Снимки: Petr Kapusta