© Зелени Балкани

Освен известни находища на вида, специалистите проверяват и потенциални нови територии, както и исторически находища. Целта на тази дейност е да се установи броят на заетите територии и образуваните двойки през новия гнездови сезон. Освен ловни соколи бяха наблюдавани и други видове хищни птици сред които царски и скален орел, белоопашат мишелов, сокол-скитник и други.

В процеса на работа се проверяват и гнездилки поставени за вида през предходни години. Избират се и нови места за поставяне на гнездилки за ловни соколи в подходящи местообитания. Тази дейност е важна тъй като ловният сокол не строи собствено гнездо, а използва стари гнезда или измества други видове птици от гнезда им. В някои райони поради унищожаването на старите дървета липсват подходящи места за гнездене, което повишава междувидовата конкуренция и съответно намалява шансовете за успешно размножаване.

По време на теренните дейности през февруари установихме и сравнително ранно „събуждане“ на лалугеровите колонии. На много места наблюдавахме лалугери напуснали дупките си в търсене на храна, което вероятно се дължи на високите за февруари месец температури. Лалугерите имат съществена роля в хранителните вериги, тъй като са основен хранителен източник за голям брой хищни видове птици, сред които са застрашените от изчезване ловен сокол и царски орел.

Източник: greenbalkans.org