Конкурсът ще се проведе на 18 и 19 май в Младежкия дом В Монтана. Разделите, в които ще се състезават участниците са “Народно пеене”, “Хореография”, “Инструменталисти” и “Фолклорни ансамбли за обработен фолклор”. Задължително условие е в различните раздели едно от изпълненията да е от Северозападна България и Северняшката фолклорна област.

Участват деца и младежи на възраст от 4 до 19 години, ученици от държавни и общински училища, възпитаници на читалища, обединени детски комплекси, центрове за работа с деца, младежки домове и други организации за неформално образование. В събитието е включен и видеоконкурс за народни песни и танци, изпълнявани от български деца, които живеят в чужбина и нямат възможност да се явят на живо. По време на конкурса те ще бъдат изгледани и оценени от жури, съставено от утвърдени специалисти в различните раздели. Отличените деца ще получат награди.

Организатори на фолклорния конкурс са Общински младежки дом – Монтана, сдружение „Младежки порив за бъдещето” и школа по български народни танци „Стоянови”. Конкурсът ще се проведе под патронажа на кмета на Монтана Златко Живков и с подкрепата на местната община, фирми и организации, съпричастни към съхраняването на фолклорното богатство на северозападния край.

През миналата година във фолклорния конкурс участваха над 400 участника от цялата страна, а за сегашното издание желаещите са над 600. Формата се прави от 2009 година без прекъсване и към него има голям интерес от самото начало. По време на пандемията от КОВИД – 19 състезанието е било изцяло онлайн, добави Мариета Христова.