Свети мъченик Мина бил египтянин и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан и изповядвал християнската вяра. По това време в Рим царували заедно двамата нечестиви царе Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Според указа, вярващите в Христа навсякъде били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения.

Блаженият Мина не желаел да гледа това бедствие и почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и се оттеглил в планините, в пустинни места. Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. Свети Мина дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия Закон, с пост и молитва очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Единия Истински Бог. Така изминало доста дълго време.

Веднъж в главния град на Котуанската област се провеждал празник, на който дошли много езичници. Те се събрали в чест на своите нечестиви богове за различни игри, зрелища, конски надбягвания и състезания по борба, които всички жители на града можели да наблюдават от специално устроени места. Като разбрал за празника, блаженият Мина оставил планината и пустинята и дошъл в града, за да разкаже за Истинския Бог и да избави от заблуда езичниците.

Като разбрал това, князът на града на име Пир заповядал да хванат светеца и се опитал да го подкупи с богати дарове и да го накара да се поклони на идолите.

Светецът останал непреклонен и не се поддал на изкушенията, заради което бил подложен на нечовешки мъчения. Тогава воините отвели свети мъченик Мина извън града, където отсекли главата му, запалили голям огън и хвърлили в него многострадалното му тяло.

Когато огънят изгаснал, вярващите дошли на това място и събрали останалите мощи на светеца, обвили ги с чисти кърпи и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли светите останки в родния си град Александрия и ги погребали в почести. По-късно на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

Най-известното свято място, кръстено на Свети Мина, е Обрадовският манастир "Св. Мина" близо до София. Според легендите, той е основан през късно римската епоха. През XI в. на това място е имало голям манастирски комплекс с 40 параклиса, множество манастирски сгради и духовно училище, както и метох на Света гора.

В народните представи Св. Мина бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници - от Архангеловден до Коледните Заговезни - 13 ноември, времето, в което вълците бесуват. От 14 ноември започват Коледните пости, които траят до 25 декември - Рождество Христово.

Източник: pravoslavieto.com