"Български общини могат да останат без общински съветници", предупреди председателят на НАПОС Красимира Германова, председател на Общинския съвет в Созопол. Германова обясни, че много общинари вече изпълняват задълженията си неправомерно.

"Договор, в общия смисъл, е и договор за наем на помещение. Като например, имаме много джипита, които са общински съветници. Те имат подписани договори за наем за кабинет, който обслужва местната общност. Понякога това са договори за извършване на ремонтни дейности посредством някаква спечелена поръчка. Ами, договор, също така мога да посоча един пример, е и ако общински съветник е някакъв съдружник, в някакво търговско дружество - негово лично или едноличен търговец и той реши да направи някакво дарение – на съоръжения, оборудване или някакви движими или недвижими вещи", обясни Германова.

Асоциацията на председателите на общински съвети ще поиска да бъдат уточнени законовите текстове и да бъде уредено завареното положение на вече избраните общинари.

Забраната за сключване на договори бе въведена с преходните разпоредби на антикорупционния закон. Чрез него бе променен Законът за местното самоуправление и местната администрация. Въведената забрана е императивна - общински съветник няма право да развива търговска дейност и да има сключени договори с общината си. Забраната важи и за сключване на договори с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия.

Законът не пречи на личните лекари да си наемат помещение за кабинет от частно лице, а не да ползват преференциално контактите си в местната власт, които много от техните колеги нямат. Законодателство не създава никакви пречки на общинарите да спрат за четири години да сключват сделки с общината, в която работят. Той не им пречи да решат да не се кандидатират за общински съветници, ако смятат, че бизнесът им е по-важен от изборната публична длъжност.