Сретение Господне е един от 12-те Велики православни празници, наречен още Зимна Богородица. Според евангелския разказ, на този ден Дева Мария за пръв път донесла своя младенец Иисус Христос в Йерусалимския храм и го представила на Бога.

И до днес Игнатица се слави с най-много оброчни места в региона – цели 18, които се правят още от преди Освобождението и традицията се спазва почти без прекъсване. А „най-вещ” в селото по черковните дела и оброците бил дядо Иванчо Минов.

Местно предание разказва, че оброкът е „още от турско”, след чумните епидемии. Той е първият оброк на Игнатица, който продължава да се спазва и до днес. Първоначално оброчният знак бил изграден от другата страна на пътя, но през 30-те години на миналия век, дядо Иванчо и още няколко боголюбиви игнатинчени го преместили на сегашното му място - малка полянка, на която, казват местните, само тук по Гергьовден цъфти билката росен.

Поддържането на традицията и святото място поели дядо Иванчовия внук Божидар и съпругата му Мария. След кончината на бай Божидар Минов, да продължи делото му се паднало на неговия внук – Божидар, който приел завета на дядо си като неписан синовен дълг.

Да почетат оброка днес дойдоха дъщерите на Божидар и Мария - Иванка и Нели, зетьовете Румен и Васил, внуците Георги, Цветан, Божидар и най-малките клонки от голямото родословно дърво на дядо - Иванчовия род – правнуците 7-годишните Божидар и Румяна, шестгодишната Гергана, петгодишната Виктория, както и най-малкият - 3-годишният Иван.

По случай празника Сретение Господне водосвет за здраве отслужи йеромонах Йоаникий, ефимерий на Черепишкия манастир и енорийски свещеник на Игнатица в съслужение с инок Софроний. Той благослови всеки един от присъстващите, като повика при себе си първо децата, както Спасителят навремето първи е благославял най-малките, след това мъжете, тъй като това е и денят на мъжките рожби.