Основният аргумент за законовата промяна е съответствие с европейското законодателство. Главната промяна пък е разширяването на кръга от хора, които попадат в дефиницията за видна политическа личност, и които подлежат на по-обстойна проверка. Към тях се добавят членове на управителните органи на политически партии. Те ще бъдат проверявани не само за произхода на средствата си, а и за източника на богатството им.

Службите ще изискват информацията от банките, нотариусите, партиите, лизинговите компании, попечителски фондове и други подобни чуждестранни образувания.

За спазване на изискванията на европейските директиви в мерките срещу прането на пари се "включват комплексна проверка на клиентите, събиране и изготвяне на документи и друга информация и тяхното съхраняване, оценка на риска от изпиране на пари, разкриване на информация за съмнителни операции, сделки и клиенти, разкриване на друга информация за целите на закона, контрол върху дейността на задължените субекти и обмен на информация".

"Забранено е откриването или поддържането на анонимна сметка или сметка на фиктивно име, както и откриването или поддържането на анонимни депозитни сертификати или депозитни сертификати на фиктивно име", се казва още в мотивите на законопроекта.

Глоба до 10 млн. лв. пък ще грози прикриващите пране на пари при системни нарушения.

За системен нарушител се приема задължено по закона лице, което е извършило 5 или повече административни нарушения за една година.

За това наказанията стигат до 10 млн. лв. за фирми и еднолични търговци или до 10 % от годишния оборот на предприятието за предходната година.

Източник: dnevnik.bg