В общество, в което повече от половината избиратели, не упражняват редовно правото си на глас, е изключително предизвикателно училището да развива граждански умения у учениците. В конкурса са обособени три категории: есе по граждански проблеми; видео с публично изказване; проект за информационна кампания.

Крайният срок за участие е 20 април 2024 г. на: https://prepodavame.bg/uchenichki-konkurs-zashto-glasat-mi-ima-znachenie/.

"Редица изследвания показват, че гражданската активност в България е ниска, дори когато става въпрос за упражняване на основното право за гласуване. Вярваме, че младите хора имат свой поглед по темата и им даваме думата. Колкото по-рано осъзнаем важността на това да упражняваме правата си, толкова по-голям шанс за промяна на статистиките имаме", казва Юлия Мишкова, старши специалист за "Проекти" в prepodavame.bg.

Конкурсът е част от проекта "Как да преподаваме активно гражданство?", съфинансиран от Европейския съюз, в рамките на който са създадени учебни материали в помощ на преподаватели, наръчник за развитие на ученически съвети в училище, обучения и видео курсове за учители.