Изследователите ще могат да наблюдават развитието на бурите на всеки час, заяви ученият от НАСА Уил Маккарти на пресконференция за първото изстрелване на мисията TROPICS.

"Все още се нуждаем от големите спътници", добави той. "Това, което получаваме от тях, е възможността да добавим повече информация към водещите спътници, които вече имаме."

Вторият кораб, построен от Rocket Lab, трябва да бъде изстрелян след около две седмици, носейки още два спътника, за да завърши малкото съзвездие от четири спътника за проследяване на бури.

Събраната информация за валежите, температурата и влажността на въздуха може да помогне на учените да определят къде ураганът ще достигне сушата и каква ще бъде неговата сила, което ще помогне на хората, живеещи в крайбрежните райони, да бъдат по-добре подготвени за евентуална евакуация.

"Много оперативни организации като Националния център за ураганите и Съвместния център за предупреждение за тайфуни и много други са готови да приемат изображенията, които да помогнат на техните синоптици ", каза Бен Ким, програмен ръководител в НАСА.

В дългосрочен план по-доброто разбиране на формирането и развитието на тези бури може да помогне за подобряване на климатичните модели.

Първоначално съзвездието трябваше да има не четири, а шест спътника, но първите два бяха изгубени, когато американската ракета "Astra" се повреди малко след излитането си миналата година.

Ураганите или тайфуните стават все по-мощни със затоплянето на океанската повърхност, твърдят учените.

Ураганът Йън, който опустоши Флорида през 2022 г., уби десетки хора и нанесе щети за над 100 млрд. долара, което го превърна в най-скъпото метеорологично бедствие в света за годината.