Повишаващите се океански температури засилват ураганите, тъй като бурите извличат по-лесно изпаренията от по-топлите океани. Това означава както повече валежи, така и по-силни ветрове, когато бурите достигнат сушата. Тъй като температурите на океана се повишават и захранват по-силни урагани, може да се наложи да се добави категория 6, за да се опишат бури с ветрове от 309 км/ч или по-високи, обясняват изследователи в статия в списанието PNAS.

„Нашата мотивация е да преразгледаме как отвореният край на скалата на Сафир – Симпсън може да доведе до подценяване на риска и по-специално как това подценяване става все по-проблематично в един затоплящ се свят“, казва съавторът на изследването Майкъл Вернер, климатолог от Националната лаборатория „Лорънс Бъркли“.

Учените първо разгледали скоростта на вятъра при урагани между 1980 и 2021 г., проследявайки тенденциите във времето. Те установили, че пет от ураганите са имали ветрове със скорост над 309 км в час и че всичките пет урагана са се случили през деветте години преди 2021 г.

След това изследователите провели симулации, за да видят как бъдещото затопляне може да повлияе на ураганите и тайфуните в Тихия океан. Те установили, че рискът от тайфун с ветрове над 192 мили в час се увеличава с 50% близо до Филипините при 2 градуса по Целзий затопляне над прединдустриалните температури. Това е температурният праг, който Парижкото споразумение от 2015 г. обеща да не преминава; не е сигурно кога живакът ще се покачи толкова високо.

В свят, по-топъл с 2 градуса по Целзий, рискът от ураган с ветрове над 192 мили в час ще се удвои и в Мексиканския залив, установили изследователите. Филипините, Мексиканският залив и Югоизточна Азия са най-застрашени от тези бури от „категория 6“.

Скалата за ветровете на Сафир – Симпсън също е ограничена от фокуса си върху скоростта на вятъра, докато бурните вълни и наводненията могат да бъдат голяма опасност за живота и имуществото по време на тропически бури, урагани и тайфуни, казва Джеймс Косин, климатолог от Университета на Уисконсин. Категория 6 няма да реши този проблем, но може да повиши осведомеността за повишения риск от бури като цяло при затоплящ се климат, добавя той.

„Нашите резултати нямат за цел да предложат промени в този мащаб, а по-скоро да повишат осведомеността, че рискът от вятър от урагани, които в момента са определени като категория 5, се е увеличил и ще продължи да се увеличава при изменението на климата“, казва той.