Празникът започна с поздрав към всички именици, носещи имена на билки с пожелания за здраве и благополучие. За билките, обичаите и поверията на Еньовден разказаха девойки в бели премени с еньовденски венци в косите и прясно набрани китки в ръцете.

За всяка болка и билка, гласи древна поговорка.Според народните вярвания,болестите по човека са Седемдесет и седем и половина Лечебните треви се берат от жени, знахарки, баячки и млади моми. Седемдесет и седем билки лекуват тези болести, а половинката е лек за страшната и неизлечима болест. Коя е тази билка обаче никой не знае. Нея само определени билкари могат да открият в потайната доба на еньовденската нощ.

Друго поверие за бродниците житомамници на този ден разказа краеведът Милка Пухалска.

Тъй като отдавна вече „алековци” са известни като „най-вкусното“ училище, те разказаха и показаха какво трябва да се сложи на трапезата на Еньовден. Според поверието на Еньовден се сбъдват добрите пожелания и с изпълнението на старите обреди народът отбелязвал появата на ново семейство.

На Еньовден се прави Еньовска питка, приготвена по всички правила:

- Трябва със зелена клонка да е разбъркано брашното;

- Вместо с вода, питката да е омесена с отвара от седем зелени билки;

- На Еньовден се правят и гозби със седем билки. Например супа от киселец, зеленчукова супа с гъби и печена царевица.

Но както винаги, бъдещите кулинари не бяха сами, а с доброволците, които свещенодействаха около огъня. За еньовденската трапеза и легендата за Еняовден разказа сладкодумната Маргарита Петкова, кметски наместник в село Царевец.

На празник като на празник, ароматен и пъстър, но какво е празник, и то момински, без красивия танц на девойките самодиви за здраве и берекет.

Гости на празника бяха Елена Нанова началник отдел „Образование, социални дейности и здравеопазване“, Благовеса Ганова-Иванова- ст.експерт „Социални дейности и проекти“, Илияна Александрова от общинската администрация, Милка Пехалска – краевед и библиотекар в НЧ „Просвета 1897” - село Долна Кремена, Маргарита Петкова- кметски наместник на село Царевец, Лиляна Лещарска – секретар наНЧ „Просвета-1928” с. Царевец и родители, доброволци по проекта.

Накрая всички преминаха през еньовденския венец за здраве и благополучие и опитаха от вкусните чудодейни гозби от богатата трапеза.