© montana24.net

Премиерът имаше работна среща с изпълнителния директор на областната болница д-р Тони Тодоров, народният представител Ванина Вецина и областния управител Ивайло Антонов. По-късно той се срещна с колектива на болницата – лекари и медицински специалисти, за да обсъдят проблеми и възможности за подобряване на условията и качеството в здравеопазването в региона.

Малката Александра от Враца, родена на 2 януари в монтанската болница, стана първото бебе на годината. Тя се появи на бял свят по естествен път, напълно доносена, с перфектните мерки 53 см и тегло 3,850 кг. За нейните родители Емилия Бонова и Симеон Димитров тя е първо дете в семейството и освен вълненията при нейното раждане, то ще остане още по-незабравимо поради факта, че премиерът на републиката лично ги поздрави и връчи на Александра златна възпоменателна монета „Света Богородица - Златната ябълка“, която е емитирана от БНБ в деня на раждането на Александра – 2 януари т.г.

По едно съвпадение, тази монета напомня за събитие отпреди 400 години, когато според преданията икона на светата майка с ябълка в ръка помогнала на видна жена да зачене. А народът казва: златна паричка за златен/добър/ сън, поясни акад. Денков. Той поздрави родителите и им благодари за това, че са се решили на тази стъпка да родят и отгледат дете в Северозападния регион, който е засегнат най-тежко от негативната демографска тенденция.

„По данни на НСИ, хората отлагат раждането на деца поради липса на достатъчно средства и увереност, липса на детски градини и ясли. Ние работим за преодоляването на тези проблеми. С промените в бюджета има в пъти повече средства насочени към децата и семействата, безплатни детски градини и ясли, безплатни учебници до 12 клас. Въведохме данъчни облекчения за деца, които са десетократно по-големи – от 60 лв. са увеличени на 600 лева отстъпен данък за 2023 г. за всяко дете. С 50% нагоре са вдигнати и помощите за бременност и раждане. Създадохме нова програма с финансиране от 15 млн. лева за безплатни прегледи на млади момичета за репродуктивното им здраве, а също и за повишаване средствата за изкуствено оплождане инвитро, подчерта министър-председателят.

„През 2023 г. в нашата болница са родени 726 бебета и няма нито един смъртен случай. МБАЛ-Монтана е остров на финансова стабилност и добро здравеопазване в Северозападна България. Приемаме пациенти от целия регион, които я избират за своето лечение заради това, че имаме клинични отделения по всички специалности, 400 броя болнични легла, много добри условия и високо ниво на отговорност на персонала. Ние сме учебна база за лекари специализанти, които се назначават като младши лекари с възнаграждение“, каза изпълнителният директор на МБАЛ-Монтана д-р Тодоров. Той благодари на премиера за високата чест да е гост при изписването на първото бебе именно в Монтана. От своя страна министър-председателят акад. Денков похвали д-р Тодоров и ръководството на болницата за прагматичния подход и успешното управление на болницата.

След разговор с премиера и след срещата с колектива на болницата, д-р Тодоров обобщи, че през новата година предстои МБАЛ-Монтана да се включи в правителствената програма, която насърчава и дава стимули на млади медици да работят в по-малките болници и в по-отдалечени райони на страната. Програмата предвижда държавата да поеме таксите за обучение на студентите срещу ангажимент от тяхна страна да работят 3 години в дадена болница. Има вече сключен договор с МЗ за изграждане на хеликоптерна площадка в двора на болницата и осигурено финансиране от 160 хиляди лева за изграждането й. Една от шестте национални хеликоптерни бази ще е на бившето летище в Габровница. Беше коментирана отново и темата за ВУЗ в Монтана, който според премиера Денков трябва да има много специалности, включително и за медицински специалисти, за да спре изтичането на най-активните млади хора и да се подобри демографската картина на региона.