Водени от председателя на общинската организация на БЧК Наталия Христова, младите червенокръстци и техните ръководители Петя Илиева и Христинка Иванова честитиха празника на акушер-гинеколозите, на акушерките и на родилките. Специални гости на медиците бяха директорът на Областния съвет на БЧК - Враца Гергана Михалчева и Юлия Кръстева, специалист "Младежки дейности” към БЧК.

Доброволците от БМЧК поднесоха поздравителен адрес, цветя, играчки и чаршафи на завеждащия родилното отделение д-р Владимир Цеков с пожелания към целия екип за здраве и благодарност в благородната им професия.

Приятна изненада за празника бяха подготвили доброволците на БМЧК от Зверино, които пресъздадоха ритуала "Измиване на ръцете на бабата", в ролята на която се превъплъти старшата акушерка на отделението Елена Шифелбайн.

Децата от Клуб "БМЧК и Приятели на Искърското дефиле" поздравиха медиците със специално подбрана песен, посветена на акушерките, за което д-р Цеков се пошегува, че от утре всички акушерки трябва да разучат песента, и закичиха с китка от кокичета и здравец хората, които даряват живот.

Децата от Мездра пък бяха подготвили саморъчно направени колажи с пожелания, а петокласничката Гергана от Основно училище "Христо Ботев", посвети свое стихотворение на тези, които довеждат на света новия живот.

Много настроение внесоха подрастващите актьори от Зверино, които се превъплътиха в образите на баба и дядо, но с танците си подсказаха, че времето е безсилно пред желанието за живот и вдъхновение. Последвалият музикален поздрав разпали българското и в стаята се изви кръшно хоро, на което се хванаха всички.

Специални поздрави към екипа на д-р Цеков поднесе управителят на МБАЛ - Мездра д-р Илиана Михайлова.

Навръх Деня на родилната помощ в 21:30 часа, в АГО-то проплака поредното бебе - малкият Стилян, който е с обещаващите атлетически размери: 3.300 кг и 52 см. Майката Анна Еленова е дошла да роди своя първороден син чак от Криводол, заради екипа на д-р Цеков, на когото изказа своята дълбока благодарност.

От началото на тази година в мездренската болница са проплакали 12 бебета - 9 момчета и 3 госпожици.