Денят на Мездра започна на централния площад "България" с ритуал по издигането на националния трибагреник, знамето на община Мездра и флагът на Европейския съюз. Навръх своята 10-годишнина, на почетен караул застанаха четирима млади гвардейци. Най-новото попълнение на гвардейския караул бе второкласникът Данимир Георгиев.

Под звуците на националния химн "Мила Родино", кметът на община Мездра Иван Аспарухов и талантливите малки певици Ева Христова и Данита Павлова издигнаха знамената.

Специален поздрав към жителите и гостите на града поднесе кметът Иван Аспарухов, който честити празника на гражданите на Мездра и им пожела здраве и вяра, че доброто предстои. В словото си градоначалникът благодари на всички граждани, на всички бивши кметове и общински съветници, на представителите на бизнеса, на културните дейци, на учителите и социалните работници, които и днес продължават всеотдайно да работят за благото и просперитета на града ни. Той подчерта, че съвпадението на най-светлите християнски празниици Великден и Гергьовден не е случайно. В такива дни, когато почитаме небесния покровител на Мездра – свети Георги, най-важното е да запазим вярата си, заедността и увереността си, че доброто винаги предстои.

Празничната програма в слънчевия майски ден продължи с изпълнението на талантливите сладкогласни възпитанички на музикалния педагог Тони Яшова, групата за художествено слово при Център за подкрепа и личностно развитие, с ръководител Лили Христова и малките магьосници на танца от Детски танцов състав „Мездренче“ при НЧ „Просвета 1925“.

На тържествената церемония присъстваха председателят на Общинския съвет - Яна Нинова, заместник-кметовете Николинка Кътовска, Нели Минева, Цеца Костова и секретарят на общината Светла Мицева, както и един от бившите кметове и именик – Георги Давидков и първият демократично избран председател на Общинския съвет – дългогодишният педагог Вера Михайлова.

След официалната церемония празничната програма завърши с шествие до паметника на загиналите във войните, където бяха поднесени венци и цветя от общинската администрация и Общинския съвет.

Тази вечер от 19:30 часа на пл. „България” празничен концерт по случай Деня на Мездра ще изнесат Музикална формация „Жарава“ и популярният народен певец Николай Славеев, с което официално ще бъдат открити 47-те Празници на културата „Мездра-май“.