За да уважат празника присъства и официална делегация от Албания, сред която бяха кметовете на побратимените с Община Мездра градове Булкиза и Либражд – Фестиме Мйештри и Мариглен Диша, както и Хаджи Пируши, който е представител на Културно-просветното дружество на българите в Албания „Просперитет Голо Бърдо”.

На тържествената церемония присъстваха още председателят на Общинския съвет - Яна Нинова, заместник-кметовете Нели Минева и Борислава Христова, секретарят на общината Светла Мицева, общински съветници, както и много граждани и гости на града.

Художествена програма по случай празника изнесоха децата от Центъра за подкрепа за личностно развитие, Детски танцов състав „Мездра джуниър“ и Средношколски танцов състав при НЧ „Просвета 1925“ в Мездра.

Официалното честване завърши с шествие до паметника на загиналите във войните, където бяха поднесени венци и цветя от общинската администрация и Общинския съвет.

Денят на града съвпада с началото на традиционните празници на културата под надслов „Мездра-май“, чието официално откриване ще бъде направено днес от 19:30 ч. по време на музикалния спектакъл „Дихание“ с участието на популярния български поп и оперен певец Орлин Горанов, солисти и Симфоничния оркестър на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ - Велико Търново.