Празничният ден започна с тържествен ритуал и вълнуваща художествено-музикална програма. В своето слово директорът на гимназията, инж. Христинка Минова, поздрави учениците и гостите с добре дошли и пожела на гимназистите да са здрави, да уважават своите учители и да вземат от тях всичко, което могат да им дадат – мъдрост, знания и опит. „Скъпи ученици, нека именно мечтите ви дадат сили, за да преминете през интересните дни, изпълнени с уроци, конкурси и състезания. Приемете ги като предизвикателство и условия за вашата воля и упоритост, на жаждата ви за знания”

Ст. експертът в Регионално управление по образованието Гергана Василева, също поздрави присъстващите и сподели, че е изключително радостна да сподели празника с учениците и учителите н този тържествен ден. Тя благодари на директора – инж. Минова, за поканата и изрази удовлетворение от това, което училището е постигнало в последните години и продължава да постига с достойнство и висок професионализъм.

Празникът на„алековци” бе уважен и от Председателя на ОбС в Мездра – Яна Нинова:

По стара българска традиция, директорът на гимназията плисна менче с вода пред учениците, та по вода им върви, а осмокласниците бяха посрещнати с хляб и мед и китка здравец на входа на училището.