© Общаина Мездра

По традиция честването започна с издигане на националния флаг и на знамената на Европейския съюз и на Община Мездра.

„Денят на Съединението е празник, който винаги трябва да отбелязваме, каза в словото си кметът на общината Иван Аспарухов. За да помним, че когато народът реши и има една мечта, и когато Бог даде своята воля, нещата се случват.

Такъв е Денят на Съединението. Съединение не просто на територии, а съединение на една разпокъсана държава, на една древна цивилизация. Така че, нека да отдадем почит на тези, които оглавиха това желание на народа да бъдем заедно, да бъдем единни, да градим една нова и силна България.

Сигурно е колизия да празнуваме днес този празник. Защото България никога не е била по-разединена, колкото е сега. България не е разединена териториално, България е разединена душевно. Разединени са хората, разединени са политиците, разединена е вярата.

Нека нашето поколение и това, което идва след нас, да има една мечта. А тази мечта е: най-после българите да бъдем не съединени, а да бъдем единни. На нас ни трябва обединение на душите, обединение на намеренията и когато народът реши отново, ще го направи.

Тогава ще бъдат подчинени и политици, тогава ще бъдат подчинени всички, които ги избираме. Ще бъдат подчинени на една мечта: обединена България не като територия, а като душевност. За да имаме една просперираща държава и да имаме един добър живот за всички.

Честит празник, скъпи приятели! Здраве и благоденствие!“

Тематична програма изнесоха Вокална група „Детски свят“ към Център за подкрепа за личностно развитие с художествен ръководител Анета Петкова, която изпълни песните „Къде си, вярна ти любов народна?“, „Децата на България” и „Заветът на Аспарух”, а младите рецитатори Ивайло Даков и Кристиян Панов от Детска школа за художествено слово към НЧ „Просвета 1925“ с художествен ръководител Юли Пухалски рецитираха патриотичните стихотворения „Пред картата на България“ на проф. Георги Данчев и „Родина“ на Георги Струмски.

За финал Средношколският танцов състав към градското читалище с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов изпълни тракийските народни танци „Джиновски танц“ и „Гергьовден“.

Мирослав Гетов/ Община Мездра