Стотици граждани се събраха пред бюст-паметника на Апостола на свободата Васил Левски в центъра на града.

Мрачната ноемврийска вечер бе осветена от трите лъча на факелното шествие на учениците от градските училища, които затрептяха по централните улици на града като три живи пламтящи огъня, неугасващи през времето.

Тържествената вечер започна със запалването на вечния огън пред паметника на Апостола от командващия почетния гвардейски караул Евгени Кучков. Главният експерт в отдел „Култура“ към Община Мездра Светла Дамяновска проследи историческата хронология от времето на военните действия в Искърския край и откри празничната проява.

Кметът на община Мездра Генади Събков произнесе празнично слово, в което изрази признателността и преклонението на поколенията пред подвига на участниците в освободителните борби от мездренския край.

Празничната проява продължи с литературно-музикална програма. Третокласниците с класен ръководител Лили Христова представиха рецитал за събитията, свързани с нашата историята и посветен на Освобождението през есента на 1877 г. от гренадирите на полк. Николай Лихтанский, а талантливите певици от вокална група „Детски свят” при Центъра за личностна подкрепа с ръководител Анета Петкова изпълниха любими възрожденски песни. Празничната програма продължи с изпълнението на Женски народен хор при градското читалище „Просвета -1925”.

Тържествената вечер приключи с поднасяне на венци и едноминутно мълчание в памет на загиналите воини за освобождението от вековното робство.

След края на празничното честване, небето над Мездра бе озарено от грандиозна заря.