"Предложението ни беше да има пряк избор на кмет и в населените места с над 200 жители, вместо да се назначава кметски наместник", коментира по този повод депутатът от Враца Красимир Богданов. "Според сега действащия правен режим, за да бъде кметството дадено населено място, то трябва да има над 350 жители. Нашето предложение можеше да свали прага на над 200 жители", обясни народният представител от ВМРО.

"Няма да се отказваме и ще продължим с усилията си в тази посока, защото сме наясно, че хората в малките населени места искат сами да определят кой да ги ръководи, а не да им назначават наместници. Все повече населени места в България се обезлюдяват, а прекият избор на кмет ще доведе до по-голямата финансова самостоятелност на кметствата и възможност да участват в европейските програми", коментира мотивите на патриотите Богданов.

Друга част от предложенията на ВМРО са свързани с изписването на участниците в бюлетината. Патриотите настояват да се включат и имена на кандидати, а не само на партиите, които ги излъчват, за да е ясно кого избират хората.