По две от делата се атакува решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) във Видин за разпределението на мандатите на общинските съветници. Едната жалба е подадена от кандидат за кмет на община Видин, кандидат за общински съветник и координатор на ПП ГЕРБ, а другата от политическа партия „Има такъв народ“ (ИТН).

Областният координатор на ИТН във Видин Милен Милчев обясни, че в жалбата определят решението на ОИК като неправилно и незаконосъобразно в частта, в която на коалиция "БСП за България" са определени три мандата, като третият е разпределен от останалите неразпределени мандати, а за "Има такъв народ" - един мандат.

След разпределението на пълните мандати от определената избирателна квота от 463 гласа за ИТН остава по-голям остатък, отколкото за „БСП за България“, уточни той. Получените гласове за „БСП за България“ са 1079, което означава, че остатъкът след втория пълен техен мандат е 153. Получените гласове за ИТН са 620, а остатъка за втория непълен мандат е 157.

По метода "Хеър-Ниймайер", който се прилага според Изборния кодекс, би трябвало висящият мандат да отиде при по-големия остатък. Така за ИТН трябва да се определи още един мандат и да се намалят на два мандатите на „БСП за България“, допълни Милчев.

Третото дело е по жалба на кандидат за кмет на кметство Слана бара, община Видин, против решението на ОИК-Видин, с което е обявен и избран друг кандидат за кмет на кметството.

Общо седем дела до момента са образувани от АС - Видин по реда на Изборния кодекс във връзка с проведените местни избори, показва справка на сайта на съда. Три от делата са прекратени.