Честването на Деня на свободата в Зверино започна с водосвет, отслужен в параклиса "Рождество Богородично". По случай светлия празник под купола на храма се събраха множество деца и възрастни, пременени в народни носии. По-сетне от църквата потегли литийно шествие, начело с иконата на Св. Богородица с младенеца, хоругви и огромен национален трибагреник с надпис "Да живее България!", под звуците на патриотични песни.

На входа на Средно училище "Св. Климент Охридски" пъстрото множество бе посрещнато от родолюбиви бълчарчета в четнически униформи, които подариха на всеки саморъчно изработени национални знаменца.

Уникалният празник на българщината продължи с прожекция на публицистичния филм "Де е българското?" на студентката по журналистика Мирела Николова, посветен на родния й край.

Кулминацията на честването на националния празник бе общобългарската инициатива "Пробуждане с хоро", в която се включиха самодейци от Мездра и Зверино. Под магическите ритми на китка от народни мелодии в двора на училището се изви многолюдно хоро, на което се хвана мало и голямо.

***

За първи път в досегашните 13 издания на фолклорния събор "Де е българското", организиран в Неделята на слепия в туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа" край село Очин дол, не бе връчена Наградата за родолюбие.10-килограмовата статуетка, реплика на паметника на Вазовия герой в Искърското дефиле, се присъжда ежегодно от 2006 г. насам за популяризиране името на България по света.

В тазгодишното издание на "Де е българското" взеха участие самодейци от 45 читалища, детски градини, пенсионерски клубове и други от областите Враца, Монтана, Ловеч и Плевен, които съпреживяха заедно досега с българското. И тази година домакините бяха подготвили традиционния курбан, осветен от енорийския духовен пастир на Искърското дефиле отец Антон.

Освен представители на 12 читалища от община Мездра, на сцената се изявиха самодейни колективи от още 16 населени места от Северозападна България. Сред тях бяха фолклорни и вокални групи, танцови състави и индивидуални изпълнители от Враца, Бяла Слатина, Мизия, Вършец, Луковит, Червен бяг, Спанчевци, Скравена и Чомаковци.

Специален гост изпълнител на събора бе популярната изпълнителка на народни песни от Пиринския край Йорданка Варджийска.

***

В Деня на Мездра - 6 май (Гергьовден), трима заслужили личности, които тази пролет бяха удостоени от Общинския съвет със званието "Почетен гражданин на община Мездра", получиха своите отличия. Това са художникът Николай Кучков, удостоен с почетно звание за безспорния му принос за развитието на изкуството и популяризиране името на гр. Мездра и във връзка с неговия 70-годишен юбилей, спортният деятел Тошко Кирков - за принос за развитието на спорта, туризма и за издигане авторитета на България и Община Мездра, и родолюбецът фотограф Борис Кръстев - за принос за популяризирането красотата на родния край, на местните обичаи и традиции и на Община Мездра.

Съгласно Статута на символите и отличията на Община Мездра тримата получиха Диплом и Почетен знак, които им бяха връчени от кмета на Мездра Генади Събков и от председателя на Общинския съвет Яна Нинова.

"Това е най-голямата награда!", заяви при получаването на отличието майсторът на четката и перото Николай Кучков.

"Обещавам нови медали и успехи!", каза Тошко Кирков.

"Докато мога, ще работя за популяризиране на красотите на нашия Искърски край!", сподели фото летописецът на Дефилето Борис Кръстев.

В края на юли със званието "Почетен гражданин на община Мездра" беше удостоен и доайенът сред българските историци проф. Петър Петров за неговия особен принос в развитието на историческата наука в България, както и на Българското историческо дружество. 94-годишният бивш преподавател в Софийския университет, който е роден във Върбешница, получи високото отличието на августовската сесия на Общинския съвет.

"Човек трябва да бъде благодарен тогава, когато му помагат, каза при получаването на моралната награда проф. Петър Петров. Защото много често ние забравяме това, че на нас са ни помагали и че ние трябва да помагаме. Благодаря на всички за вниманието и за оказаната ми чест!"

***

За втора поредна година в началото на юни в Зверино се проведе Националният фолклорният фестивал "Змей Горянин". В него се включиха повече от 400 самодейци от Северозападна България. Освен представители на читалища от община Мездра, на сцената се изявиха самодейни колективи, народни певци, танцьори и инструменталисти от Враца, София, Луковит, Червен бряг, Горно и Долно Озирово, Миланово и Згориград. Специален гост изпълни-тел бе Светлин Миланов, призьор от Международния фестивал "Пирин Фолк" - Сандански, а извън конкурсната програма участва Мъжката фолклорна група "Змей Горянин" от Зверино.

Участниците във фестивала се съревноваваха в три направления. В раздел "Танцови групи" с първа награда във възрастовата категория до 16 г. бе отличен Средношколският танцов състав на Ансамбъл "Мездра", а над 16 г. - Танцова формация "Стрешер" от Горно Озирово.

В раздел "Народни хорове" първото място си поделиха Женският народен хор "Типченски майки" и "Озеровска" мъжка вокална група от Червен бряг.

Специалната награда на фестивала бе присъдена на Ансамбъл "Мездра" с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов.

В рамките на културното събитие бе направена възстановка на посрещането на Ботевите четници, водени от военния командир Никола Войновски, от родолюбиви зверичани през бунтовната 1876 г.

***

За трета поредна година през август в мездренското село Царевец се проведе Националният фолклорен фестивал "Белокаменица", който вече се утвърди като неделима част от културния календар не само на каменоделското селище, но и на Община Мездра. Събитието събра над 450 самодейци от Северозапада, които представиха богатството на българското фолклорно - песенно и танцово изкуство. Участниците във фестивала спазиха традицията и преминаха с пъстро дефиле от носии и усмивки, за да посадят своите дървета.

Фестивалът бе открит от петима гайдари виртуози от Смолян, сред които и двамата синове на големия Петър Янев - Стоян и Христо Яневи. За първи път не само в Царевец, но и в целия Северозапад, специално участие извън конкурсната програма взе Фолклорна група от Шотландия. Така селото на каменоделците и ваятелите, разнесли славата му по целия свят, събра на едно място родопските гайди с прословутите им шотландски посестрими.

В културната изява отново се включиха представители на Мотоклуб "Велика България" и на Национално движение "Хан Кубрат", които бяха другата атрактивна изненада на фестивала и за втора поредна година огласиха селото с рева на мощните си мотори.

Сред участниците във фестивала бяха и самодейците от Певческа група "Иглика" от софийското село Световрачене, с които броени часове по-късно се случи трагичният инцидент с автобуса убиец край Своге.

***

Навръх Малка Богородица - 8 септември, в мездренското село Типченица се проведе XI-ото издание на Фолклорния фестивал "Типченица пее". Гайдите на правнука и праправнука на известния майстор на родопската каба гайда бай Дафо Трендафилов - Манол Ташков и шестгодишния му син Георги от смолянското село Гела, извисиха глас и ручила в подножието на "Креща" и дадоха началото на традиционното надпяване.

Около 500 самодейци от 58 певчески групи, народни хорове и танцови състави, индивидуални изпълнители и дуети от Северозападна България и специалното участие на Женската певческа група при Читалище "Искра" от побратименото с Типченица добричко село Врачанци, чиито пъстри добруджански носии се открояваха сред множеството.

Високо над Балкана се извисиха меките протяжни песни на слънчева Добруджа, волни и безбрежни като безкрайните добруджански поля, позлатени от есенното слънце.

***

Родният й град Мездра и нейният втори дом Карлово отдадоха дължимото признание към доайена на танцовата самодейност в Северозапада Теменужка Тинчева. Това стана на тържествен концерт по случай 86-ия рожден ден на една от основателките и първи хореограф на танцовия състав в Мездра, който се състоя през ноември в родния град на Апостола на свободата. В спектакъла взеха участие Aнсамбъл "Мездра" и Групата за стари градски песни "Мездрея".

Събитието уважиха близки, приятели и съграждани на г-жа Тинчева, която преди повече от шест десетилетия е принудена да напусне Мездра, защото нейният баща Михаил Тинчев е осъден като николапетковист от т. нар. "Народен съд" и е интерниран в Карлово.

По инициатива на Настоятелството на Читалище "Просвета" Теменужка Тинчева беше удостоена с една от най-престижните награди на Община Мездра - "Почетен знак на гр. Мездра", за значителните й заслуги и особен принос в областта на духовния живот на Общината. Отличието връчи председателят на мездренското читалище Валентин Вълчев, който й подари и колаж от снимки, запечатали паметни моменти от нейния нелек живот.

От името на кмета на Карлово неговият заместник Антон Минев връчи на г-жа Тинчева поздравителен адрес и златна значка с лика на Апостола на свободата.

"Моето сърцето е разделено на две - едната му половина е тук, в Карлово, където, ме доведе животът, а другата е в моя роден град Мездра, където направих първите си стъпки, срещнах първата си любов и получих първата си целувка", сподели развълнувана Теменужка Тинчева.

***

През месец декември тържествено беше чествана 120-ата годишнина от обявяването на Мездра за община. По този повод в Дома на железничаря бе представен филмов разказ за историческото, културното и икономическото развитие на града и общината, както и за нейните природни забележителности.

Специални гости на тържеството бяха бившите кметове на община Мездра през годините - Любен Йотов, Георги Давидков и Иван Аспарухов, както и кметът на Роман Валери Ролански.

В знак на уважение тримата бивши градоначалници получиха юбилейни почетни плакети, а доайенът Любен Йотов връчи плакет на настоящия кмет Генади Събков. Поздрав към присъстващите поднесоха Георги Давидков и Иван Аспарухов, които изразиха дълбоката си признателност към своите съграждани.

Юбилейното тържество завърши с празничен концерт с участието на младите таланти от Центъра за подкрепа за личностно развитие, Ансамбъл "Мездра" и легендите на българската естрада Кристина Димитрова и Орлин Горанов.