Въпреки нарушената традиция по връчването на Наградата за родолюбие, Туристическият комплекс "Дядо Йоцо гледа" в мездренското село Очин дол отново събра стотици участници и гости в Неделята на слепия - 13 май, за преживеят отново досега с българското.

Още от рано Балканът се огласи от детски глъч, смях и песни, а участниците заприиждаха като пъстри букети в своите носии. За тринадесета поредна година пред погледа на слепия дядо Йоцо се събра пъстро множество, за да поздрави заедно със слепия старец майка България, и да покаже, че българското винаги ще е живо.

В тазгодишното издание на фолклорния събор "Де е българското” се включиха самодейци от 45 читалища, детски градини, пенсионерски клубове и др. от областите Враца, Монтана, Ловеч и Плевен.

На събор като на събор. И тази година домакините бяха подготвили традиционния курбан, който бе осветен и благословен от енорийския духовен пастир на Искърското дефиле отец Антон.

Съборът бе открит от най-малкия участник - 4-годишната Сиана Тодорова от село Зли дол, чието изпълнение събра овациите на участници и гости.

Щедрото майско слънце озаряваше гънките на гордата Стара планина, а изпълненията на самодейците я огласяха с магията на народно-песенното богатство на българския фолклор.

Окарината на 86-годишният виртуоз и доайен сред участниците, Георги Димитров от село Лик, многократен медалист от Националния събор на българското народно творчество в Копривщица, отново омагьоса присъстващите със своето самобитно изкуство.

Освен представители на 12 читалища от общината домакин - Мездра, Зверино, Игнатица, Оселна, Долна и Горна Кремена, Брусен, Царевец, Лик, Руска Бела, Люти брод и Зли дол, на сцената ще се изявят самодейни колективи от още 16 населени места от Северозападна България. Сред тях са фолклорни и вокални групи, танцови състави и индивидуални изпълнители от Враца, Бяла Слатина, Мизия, Вършец, Луковит, Червен бяг, Спанчевци (община Вършец), Скравена (община Ботевград) и Чомаковци (община Червен бряг).

Специален гост изпълнител на събора бе популярната изпълнителка на народни песни от Пиринския край Йорданка Варджийска.