На местните избори преди една година се явих, изпълнен с енергия и увереност в собствените сили и идеи. Получих огромна подкрепа от моите съграждани, която ми даде крила, но в същото време ме натовари с тежки отговорности. На 11 ноември 2015 г. приех управлението на община, хаотично водена и тласкана през последната година в една или друга посока от проблеми и събития. Период, в който дългогодишен кмет, прозрял изчерпаните възможности на местно ниво и потърсил реализация в голямата политика, остави за своя заместничка жена с прекрасни качества и възможности да обяснява надълго и широко всеки проблем, но неспособна да предложи и защити нито едно работещо решение. Затова и наследството бе шокиращо: 8,5 млн. лв. задължения (без тези за спортната зала), демотивирана администрация, неплатени осигуровки, храни, вода , ел. енергия, стотици фирми, чакащи да получат дължимото за доставка на стоки или извършени услуги. Като прибавим лошото организационно и техническо състояние на най-важното общинско предприятие - "Чистота“, получаваме пълна картина на финансов колапс и тотална безпомощност. Картина, смразяваща усмивката на всеки новоизбран кмет.

- Какво успяхте да промените за една година?

- Моите успехи са свързани с това да формулирам правилни цели и задачи, да мотивирам колегите за активна работа и да намеря точните хора, на които да се доверя и делегирам права и отговорности. Трудно, бавно, но методично и последователно, заедно градим новия облик на общината. Гордея се с това, което постигнахме:

- Променихме обслужването в общинската администрация и отношението към гражданите, търсещи услуга и съдействие;

- Разширихме дейността на „Общински център за социални услуги и дейности“;

- Закупихме нов автомобил за домашния социален патронаж;

- Осигурихме целогодишна дейност на "Обществена трапезария“ за 90 потребители;

- Организирахме лятна академия "Патиланци“ за деца от социално слаби семейства;

- До края на месеца пристига закупеният нов автомобил за превоз на хора с увреждания;

- Осигурихме заетост за 6 месеца на 93 младежи до 28 години (практически на всички, които пожелаха да работят);

- Реализирахме проект "Нови възможности за грижа“ с осигурена заетост на 98 лични асистенти;

- В момента по проект "Независим живот в община Мездра“ работят 85 лични и социални асистенти и домашни помощници;

- По регионалната програма за заетост са назначени 13 лица за поддържане на пътища и улици;

- Разплатихме ремонти на улици и пътища, извършени през 2015 г. и изпълняваме успешно настоящата инвестиционна програма;

- Изградихме подпорни стени на ул. "Георги Кирков“ в гр. Мездра, стадион "Локомотив“ и в центъра на с. Оселна;

- Ремонтирахме участъци от пътя Боденец - Крапец, Крапец - Враца и Мездра - Брусен;

- Ремонтирахме улици в селата Оселна, Старо село, Горна Бешовица, Моравица, Кален, Долна Кремена;

- Разширяваме системата за видеонаблюдение;

- Поръчахме ремонт на междублоковото пространство в кв. 83 на гр. Мездра;

- Обсъждаме проектиране на покрит пазар в Мездра;

- Сключихме договори за финансиране на енергоспестяващи дейности на сградата на Общината, полицията, пожарната, социалния комплекс (бившата сграда на АПК), училищата и детските градини в Мездра, индивидуални и многофамилни жилищни сгради на обща стойност над 7 млн. лв.;

- Подготвихме и представихме проектни предложения по Програмата за развитие на селските райони за реконструкция на пътищата Мездра - Дърманци - Лик - Ослен Криводол и Мездра - Руска Бела, на улици в гр. Мездра и на водопроводи в селата Брусен, Долна Кремена, Зверино и Моравица на обща стойност 13 млн. лв.;

- Почистихме банкети, канавки и водостоци на основни участъци от четвъртокласната пътна мрежа;

-Оборудвахме ОбП "Чистота“ със сметоизвозна машина, багер, автовишка, опесъчаваща техника и снегорин;

-Извършихме основен ремонт на наличната техника;

- ОбП "Чистота“ преобрази дейността си и придаде на града чист и приветлив вид. Със собствени сили предприятието ремонтира 2540 кв. м улици и пътища, опъна 2565 м ел. проводници и монтира 851 бр. осветителни тела. Ремонтира сгради и обекти, общинска собственост (вкл. първия етаж на сградата на Общината);

- Доставени бяха 748 кофи за смет тип 'Мева“ и 21 контейнери тип "Бобър“;

- Прие се нова структура на Общинската администрация и се оптимизира дейността й;

- Заработихме в режим на икономии и прецизиране на всеки разход и резултатите не закъсняха - намалихме задълженията на общината с 3 млн. лв.;

- Регламентирахме разплащанията към всички второстепенни разпоредители с бюджет. ОбП "Чистота“, детските градини, социалният комплекс практически нямат просрочени задължения. Доказахме, че и в период на финансова криза може да се работи пестеливо и отговорно, обезпечавайки всички основни направления на дейност.

- Повярваха ли хората, които живеят на територията на общината, че промяна, всъщност, може да се случи? Какви са Вашите впечатления?

- Не всички наши съграждани могат да оценят в пълнота усилията, които полагаме, за да балансираме бюджета и финансите, да осигуряваме голям обем услуги и да поддържаме и развиваме инфраструктурата. И причината не е в тях, а в нас, защото не им даваме достатъчна и своевременна информация за проблемите, изпитанията, на които сме подложени и възможните решения.

Стъпките обаче, които предприехме през първата година на управление, са в единствената правилна посока. Финансова стабилизация, формирането на екип от отговорни и можещи хора, закупуването на машини и съоръжения и създаването на добра организация на работа, са все базови и предопределящи следващите успехи действия, които ще доведат неминуемо до видими и осезаеми резултати. На този етап, може би погрешно, но искрено искаме да впечатлим нашите съграждани с усилията, които полагаме, с резултатите и делата, които правим, а не с рекламни кампании и PR акции.

- Какво се случи в сферата на културата през изминалата една година?

- Досега Община Мездра вложи 50 хил. лв. в организиране на културни събития и фестивали. В тази сума не влизат над 11 хил. лв., разплатени стари задължения за щедро организирани в миналото мероприятия, но необезпечени финансово. Проведохме успешно поредните Майски празници на културата, бяхме домакини на традиционните Празници на Искърското дефиле. Организирахме със собствени средства фестивала "Магията на Мездра“, доставихме много положителни емоции на участници и гости на фолклорния фестивал "Дядо Йоцо гледа“. Не пропуснахме да отбележим по подходящ начин нито един национален празник. По впечатляващ начин организирахме и проведохме тържеството на 24 май. Намерихме и възможност да стимулираме финансово талантливите и успели деца на общината. Подпомогнахме тържествата в населените места от общината чрез предоставяне по 500 лв. на кметовете за организационни дейности.

За пръв път отбелязахме тържествено 17 септември - деня на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов. Празникът дълго ще се помни, а усмивките по лицата и пламъкът в очите на стотиците участници и гости са достатъчна награда за положените огромни усилия от организаторите.

С дарения и собствени средства ремонтирахме основно паметника на Св. Георги Победоносец и така запазихме един важен символ и източник на гордост и самочувствие за всички нас.

- Става ли община Мездра привлекателна туристическа дестинация?

- Поддържането на Археологически комплекс "Калето“ в перфектен вид и подобряването на организацията на работа на обекта са най-важните стъпки в тази посока. През периода там се проведоха 18 изложби, фестивали, празници, тържества и концерти. Наред с традиционните: Фестивал на средновековните традиции, бит и култура и Дионисиеви празници, организирахме етнографска изложба, спускане с въжен тролей до другия бряг на р. Искър, а крепостните стени и всички присъствали дълго ще пазят в себе си невероятното усещане от изпълнението на цигуларя Маестро Мартин Пантелеев.

Археологически комплекс "Калето“ се превърна в естествен културен център и предпочитано място за сватбени тържества, фото сесии или просто за почивка и отмора. Регистрираните повече от 7000 посещения на хора и много медии са гаранция за нарастващия му туристически потенциал. Направените археологически разкопки и намерените тази година артефакти засилват въображението и интереса към комплекса.

В стремежа си да разширим потенциала на религиозния туризъм, подпомогнахме Врачанската митрополия в разработването на проекти за финансиране по Програмата за развитие на селските райони на ремонта на църквата в с. Горна Бешовица, на Тържишкия и Черепишкия манастири.

- Инж. Събков, има ли възможности за спортуване в общината?

- Подпомагаме безрезервно регистрираните спортни клубове в общината. На 100% сме издължили определената им за годината финансова помощ. Поддържаме в добро състояние базата на стадион "Локомотив“ и той е достъпен за игра на деца, юноши, младежи, футболни клубове и практически за всеки, който пожелае.

Стремим се да организираме спортни прояви и състезания, които да мотивират и насочват млади и стари към спортни изяви. Чрез кросове, велопоходи, турнири по футбол на малки вратички даваме възможност на всеки да се докосне до спорта като участник или зрител.

След като собствениците на ФК "Локомотив 2012" прекратиха участието на отбора, не допуснахме Мездра да изчезне от футболната карта на България. Новорегистрираният ФК "Локомотив“ се представя достойно в "А“ областна група, а в детско-юношеската му школа са включени 80 деца. Детски отбори сформираха и клубовете в Оселна и Моравица, за радост на десетки малчугани.

Засега, като спортна база, можем да разчитаме единствено на площадките и салоните в училищата. Голямата ни мечта да имаме спортна зала за момента е неосъществима. Материалите по строителството са предоставени на прокуратурата. Вложените в този обект 4,9 млн. лв. видимо не кореспондират със степента на изграждане на залата. Факт е обаче, че и без спортна зала в Мездра се развива високо спортно майсторство. За първи път в историята на града и общината имаме спортисти от мездренски клуб, взели участие в Олимпийски игри. Дължим на Йоло Николов, Милица Мирчева и Митко Ценов не само уважение и признателност, но и реални стъпки за подобряване условията за тренировки.

- През последната година се смениха доста лица в администрацията и като че ли сега тя работи по-стегнато. Така ли е наистина?

- Дадох шанс на всички, работещи в администрацията, които искат и могат да работят в съответствие с новите изисквания и критерии, да го направят. Степента на успеваемост се оказа различна за отделните хора и естествено някои отпаднаха по собствено желание, втори се пенсионираха, трети бяха освободени. При всички случаи на раздяла с някой служител обаче, съм се стремял да запазя неговата чест и достойнство. Никога не си позволих да изложа истинските причини за някои напускащи: липса на капацитет и качества, тежки нарушения на трудовата дисциплина. Това не попречи на някои от тях да се вживяват в ролята на жертви и да търсят публично съчувствие и утеха.

Радостното е, че всички нови попълнения, на които се доверих, са или качествени и подготвени хора, или млади и амбициозни, усвояващи с лекота знания и умения. Трудно се формира екип, но аз силно вярвам в качествата на моите колеги и смятам, че заедно, стъпка по стъпка, учейки се в движение, преобразяваме Общинската администрация. Разбира се, че има и хора, които са поизостанали от основното ядро и в мислене, и в мотивация, но те са твърде малко и се надявам бързо да се ориентират в ситуацията.

Наскоро един колега правилно отбеляза, че колкото по-добре работят (а това е видимо), толкова по-високо вдигам летвата (изискванията към тях). Да, така е. Така ще бъде и през следващите три години. За да можем в края на мандата да изпитаме удовлетворение и гордост от постигнатото.

- Колко трудно е да си кмет на такава община? За всеки от нас е относително непонятно какво точно се случва в кметския кабинет, особено без заместници. Бихте ли ни споделили как преминава един Ваш работен ден?

- Само на безотговорен човек може да му е удобно, уютно и весело в кметски кабинет. Не зная как изглеждат отстрани нещата, но на практика напрежението е смазващо. Добрият кмет трябва да е в състояние за кратко време да възприема огромна по обем информация, бързо да я анализира и да предлага и намира оптимални решения на проблемите.

Съзнавам, че с работата си като кмет, работещ без заместници вече една година, не давам добър управленски пример, достоен за подражание. Сигурен съм, че в страната няма друг такъв случай. Поемайки обаче, Общината в състояние на тежка финансова криза, нямах друг път за стабилизация, освен рязко ограничаване на разходите. И за да не се намали качеството и обема на дейностите и услугите в администрацията, най-логично бе по-малко хора да поемат повече функции и отговорности и така да ограничим разходите за възнаграждения. С тези си решения затрудних много някои от колегите, включих и себе си в групата на "наказаните“. Рискувах в условия на пренапрежение да пропуснем някои важни срокове, действия или задължения, но в крайна сметка успяхме да се справим. Постигнахме относителна финансова стабилност и обезпечихме нормалната работа на Общината. Всичко това, разбира се, си има своята цена.

Вместо добрия теоретичен модел за организация на работния ден на успешен ръководител, основаващ се на правилно делегиране на права и отговорности в стройно работеща структура, ще споделя опита си на човек, здраво стъпил на земята и съобразяващ се с конкретните дадености и възможности на Община и администрация. Трудно ми е да опиша работния си ден, защото най-често той започва още в безсънната нощ. Премислям варианти за решения, изпълнени и неизпълнени задачи. Отивам по-рано на работа, преглеждам регионалния всекидневник и потъвам в проблемите и ангажиментите. За съжаление, няма ден, в който да се движа стриктно по предварителния план. Винаги ще се намерят хора и колеги със спешни задачи и въпроси, на които да намерим заедно отговор. Формално приемният ми ден е във вторник от 15 до 17 часа, а на практика - всеки ден, от сутрин до здрач. Желанието ми да бъда максимално информиран за всичко, случващо се в общината, да проследявам лично изпълнението на възложените задачи усложнява доста работния ми ден, но ми дава увереност при вземането на решения и поемането на отговорности.

Да чета и подписвам документи, водейки разговори с колеги и граждани, е обичайна практика. Затова и времето отлита неусетно.

Най-често вечер поемам към къщи с пълна чанта с документи, които се нуждаят от резолюция, анализ или редакция. Прибирайки се у дома (при скромния принос към семейните дела, който имам), разчитам на търпението и толерантността на съпругата и близките.

Както виждате - интересно е да си кмет!

- Какво бихте пожелали на всички наши съграждани?

Спокойно и добронамерено отношение един към друг. Каквото е необходимо и възможно ще постигнем заедно с труд, знания и умения.

Павел Петров

в. "Мездра 21 век"