„Ако „идиот” е избран да управлява община, какво би трябвало да е състоянието (определението) за тези, които са го избрали?”- задал тогава риторичния въпрос жалбоподателят Събков.Той претендирал пред съда, че е засегнато личното му достойнство и чест, както и качествата на неговата личност.

На първото съдебно заседание е била дадена възможност на „добрия и лошия” да се споразумеят и Захариев да се извини. Събков обаче бил непоколебим. Явно това не му било достатъчно. Той потвърдил желание, делото да се гледа по общия ред и настоял да остане валиден внесеният от него граждански иск от 8 000 лева като обезщетение за нанесените му неимуществени вреди, като допълнил, че с тази публично изразена обида, Захариев е разклатил устоите на доверието сред избирателите му.

Как Събков е изчислил, че авторитетът му струва 8000 лева, той си знае. Вероятно не бил наясно, че като кмет по това време, ще трябва да понася геройски обиди и негативни реакции, защото винаги има недоволни, а избраниците на народа трябва да имат висок праг на търпимост. Реакцията на Захариев била провокирана от Събков, който обяснил затруднението на общината при снегопочистването миналата зима, с нежеланието на Захариев да подпише договор по Закона за обществените поръчки за зимно почистване, след като бил избран за изпълнител.

Събков пръв набедил Захариев като управител на фирма в „нелогично мислене”. Дали бизнесменът е употребил съществителното нарицателно „идиот”? Няма спор, чули са го общинските съветници и зрители на местна телевизия, по която заседанията на Общинския съвет в Мездра се излъчват на живо.

Дали съдът е чул воплите на засегнатия екскмет и произнесъл ли се е по казуса за „обида на длъжностно лице”, стана ясно вчера. MediaNews поиска информация по казуса от защитата на Захариев пред съда, известният адвокат Светла Генова, която каза:

„ Делото приключи вчера в Районен съд Мездра с оправдателна присъда за подсъдимия Мирослав Захариев. Съдът прие, че няма извършено престъпление от частен характер и отхвърли гражданския иск от 8 000 лева на тъжителя, който бе осъден да заплати разноските по делото на подсъдимия. Ще бъдат изложени мотивите на съда, но в качеството си на защитник смятам, дори и да е казана тази дума, тя не представлява обида. В тази връзка съм цитирала пред съда множество решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, които са задължителни за Българския съд. Присъдата е неокончателна и подлежи на обжалване в 15 дневен срок.”

Адвокат Генова обясни значението на думата „идиот” така:

„ Ако дефинираме думата, тя е медицинско понятие от областта на психологията и означава умствено изостанал човек. Ползвала съм по делото специализирана литература и тази дума съществува доста преди да се употребява в медицината. Коренът идва „идиус” от гръцки, и означава собствен и частен. По - късно латинският заимства тази дума, като значението й е буквално „обикновен човек”. Малко по-късно в латинския се добавя значението „необразован, прост човек”. За мен казаното от подзащитника ми означава „обикновен човек”, тъй като бил и той кмет, е обикновен човек, не са различава от всички останало, освен по това, че временно е избран да защитава интересите на гражданите в една община.”