За разкопките на средновековния некропол, проучван от археолозите при врачанския исторически музей, MediaNews писа първа. Бяхме там на третия работен ден и вече бяха открити четири гроба, силно разрушени, тъй като строителният изкоп е достигнал до нивото на скелетите. В тях беше открит гробен инвентар, сред който монети от българското средновековие, гривни, усукани от бронзова тел, пръстени, обеци и други лични вещи, полагани до покойника.

Некрополът се намира на ул. "Тодор Балабанов“ във Враца, съвсем близо до центъра на града. Инвеститорът и строителите са подали сигнал за намерени костни човешки останки. Подписан е договор с фирмата, която е започнала строителство на мястото, на стойност 12 755 лв. След назначена комисия от Министерството на културата, Община Враца и Регионалния музей в града и съответното разрешение започнаха археологическите разкопки. Според Георги Ганецовски само след шест дни проучване вече има безценна информация, която, ако не беше подаден сигнал, щеше да бъде загубена.

Ръководителят на екипа Александра Петрова каза, че до момента са открити 10 полуразрушени от строителния багер гробове. Те са датирани от XII до XIV век. Некрополът е бил погребално място за един от кварталите на средновековна Вратица и след падането на града под османска власт е престанал да функционира. Установено е, че починалите са полагани в гробовете по християнските обичаи.

При един от гробовете е забелязано отклонение от християнските обичаи. Той е ограничен от камък и най-вероятно има увреждане на долните крайници на покойника, но едва ли става дума за сензационен "вампиризъм”. Повече информация за това ще дадат антропологическите изследвания, които предстоят. Екипът включва още доц. д-р Нарцис Торбов и Георги Ганецовски, участва и д-р Мария Христова от Националния антропологичен музей към Института по експериментална морфология, патология и антропология при БАН.

Археолозите показаха на брифинга ценните находки от некропола, които са по няколко в гроб. Сред тях има медни накити, гривни, надушници с посребряване, пръстени и медни монети. За наличието на монетите Петрова разказа, че поставянето им в гроба е античната погребална практика, наречена „Харонов обол”. При нея в устата или в ръката на починалия се е поставяла монета, с която се е вярвало, че той ще плати на лодкаря Харон, за да превози душата му.

"Всеки един град от древността и в Средновековието е една сложна структура, което означава, че едно изследване от гледна точка на археологията продължава десетилетия. Ние сме се докоснали до миналото на Враца в месността "Градище", с некропола сега подредихме още един малък пазел към историята, добавихме и друг пъзел - проучването в "Манастирски дол". След години ще бъде изградена реална картина за средновековна Вратица. Ние сме удовлетворени, че поставихме началото”, каза в заключение доц. д-р Торбов.

Археолозите уточниха, че проучването на средновековен некропола е първото в рамките на града с надлежна документация и гарантирана информация.