Георги Йорданов подчерта, че оттук, от Враца, стартира национална дискусия по проблемите на здравеопазването в България. Той акцентира върху факта, че преди няколко дни в Народното събрание е дискутиран въпросът за националната сигурност и са били направени забележки, че здравеопазването е елемент от националната ни сигурност, но не е застъпен в необходимата степен, за да бъде прогнозируем. "Проблемът във Враца ни провокира да дойдем и да се опитаме да помогнем с каквото можем", каза доц. Йорданов и добави, че проблемът не е само врачански, а е национален.

По думите му, ако болницата във Враца фалира, това ще повлече след себе си по подобие на "ефекта на доминото" и другите общински болници. Той заяви, че "моделът Москов” е причина за унищожаването на една съществена част от българското здравеопазване: приватизирана е извънболничната помощ и специализираната извънболнична помощ, приватизирана е денталната помощ и сега е наред последният бастион - областните и някои от университетските болници. Йорданов обясни, че депутатите социалисти са провели среща със Съвета на директорите в МБАЛ "Христо Ботев”, разговаряли са и с персонала и протестиращите.

"Получила се е една уникална ситуация, за която колкото е виновно националното здравеопазване, толкова са виновни и местните управленци. Допуснало се е на територията на болницата да функционират други структури, болници които имат същия предмет на дейност, но функционират с тези от тях, които са високо платени и носят печалба", каза по този повод доц. Йорданов. Той допълни, че е сключен "уникален" договор за отделението по инвазивна кардиология, в който и той самият още не може да повярва, че може да бъде сключен по този начин. Според този договор, той реално носи само задължения и загуби за болницата, а всички приходи отиват в частна структура.


На пресконференцията стана ясно, че БСП смята, че през годините в МБАЛ "Христо Ботев" са взети много решения, които трябва да се анализират, но най-важното в момента е да се запази персонала на лечебното заведение. Трябва да се намери краткосрочен и бърз заем, но още отсега трябва да се преценява как ще продължи да работи тази болница. "Министърът на здравеопазването каза, че фалит на болницата не се предвижда, но ако се наложи тя ще работи с пет отделения. Ние не можем да се съгласим с това", категоричен бе Йорданов.

Той заяви, че от БСП планират при обсъждане на нормативната база в здравеопазването и на новия Национален рамков договор да настояват две неща да изчезнат или да се преосмислят по нов начин. "Първо - да се определи нова, истинска цена на клиничните пътеки, тъй като те не са актуализирани от 2006 г., и установяване цената на труда в тях. "Второто нещо, за което вина и отговорност носи бившият министър Москов, е системата на лимитиране дейността на болниците. Още тогава казахме, че това предопределя фалита на държавните болници., заяви Йорданов.

Регистрирането на болниците като търговски дружества беше тотално отречено от присъстващите на пресконференцията.

Стана ясно, че от БСП ще внесат проектопредложение за промяна в Закона за здравето, Закона за лечебните заведения и в Закона за здравното осигуряване и ще настояват за преразглеждане на Националната здравна карта.

За аудиторията от журналисти в залата остана заключението, че БСП подкрепя врачанските лекари, отрича "модела Москов”, настоява държавата да вземе необходимите мерки за оздравяване на болницата и е за рестарт на здравната реформа. Как ще се случат тези неща при положение, че бюджетът за следващата година е почти готов и сред малко повече от месещ ще се приеме, остава да разберем.