Срещата беше инициирана, за да обсъдят предизвикателствата и възможните решения на проблемите с електронните рецепти за антибиотици и медикаменти за лечение на диабет.

В този гратисен период ще се усъвършенства софтеурът, така че да е удобен за лекарите, каза още той.пПостигнахме съгласие, че лекарствата за диабет ще продължават да се изписват само с електронни рецепти, каза още той.

Пилотно ще бъде въведено в няколко лекарски практики изписване на е-рецепти за всички лекарства, за да могат лекарите да дадат обратна връзка към създателите "Информационно обслужване", допълни премиерът Денков.

Вероятно ще се договорим за малка част от лекарите, които работят извън амбулатория и извън собствена практика да имат възможност да изписват лекарства, както досега, каза министърът на здравеопазването Христо Хинков. По думите му след пилотното въвеждане на изписване на електронна рецепта ще се върви в посока въвеждане на е-рецепта за всички лекарства. В момента се забелязва близо 80% увеличаване на броя на е-рецептите за антибиотици, каза още министър Хинков и допълни, че в отлагателния период, когато лекарите свикнат да изписват по този начин антибиотици, ще продължат да го правят и занапред.

Българският лекарски съюз пое ангажимент, че в следващите три месеца, при преговорите с НЗОК, ще се опитаме да предложим и на Министерството на здравеопазването, и на НЗОК необходимите стимули, така че тези, които решат да работят пилотно изцяло с е-рецепти, да дадат своя принос, за да можем в края на периода да оценим резултатите, а след това тези резултати да ги използваме за плавно преминаване към електронно предписване, каза председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров.

От утре все още всички рецепти за антибиотици и за лечение на диабет все още ще са електронни, каза Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз. Аптеките няма да дигитализират хартиените рецепти, каза още Маринов. По думите му съсловната организация на фармацевтите също ще настоява за допълнителни стимули от МЗ, и от НЗОК. „След като има останали пари, нека те да бъдат разпределени между всички участващи в предписването и отпускането на лекарствени продукти“, каза още той.


Източник: dariknews.bg