Долна Кремена е едно от селищата в региона, чиито жители се включват най-активно в национално-освободителните борби преди Освобождението. През 1872 г. Васил Левски посещава селото и учредява местния революционен комитет.

През май 1876 г. местният революционен комитет организира самостоятелна чета и се отправя към гр. Враца, за да се присъедини към Ботевите четници. А на кораба „Радецки” заедно с Христо Ботев е и Никола Минков Вълчов от Долна Кремена, който слиза на козлодуйския бряг и целува българската земя. Той е един от малкото оцелели четници и доживява Освобождението.

Богатата история на Долна Кремена е съхранена в двата храма в центъра на селото - средновековна, полуразрушена църква „Свети Николай“ от XIII – XIV век и нова църква „Св. св. Кирил и Методий“, строена в 30-те години на XX век. Иконостасът на новия храм е дело на дебърски майстори от рода Филипови, начело с Филип Иванов.

Всяка година долнокременчани отбелязват своя празник именно на 22 септември с тържествена програма, традиционния курбан и общонародно веселие.

Тази година в празничната програма ще се изявят женските певчески фолклорни групи от Долна и Горна Кремена и от Царевец. Гостува и дует Слади и Влади от София.