Тържеството бе открито от Бистра Цолова, която припомни историята на 22 септември. Слово поднесе кметът на Долна Кремена – Румен Серафимов, който поздрави жителите и гостите и им пожела здраве, мир и благоденствие. Той подчерта, че този ден е особен празник за Долна Кремена, тъй като Денят на независимостта на България е израз на единението и заедността.

Поздрав към жителите и гостите на селото поднесе и зам.- кметът Нели Минева, която пожела здраве и все така да са заедно в празник, и в делник.

Програмата започна с изпълнението на местната гласовита певица Маргарита Александрова, която зарадва своите почитатели с любими народни песни. Празничното настроение продължи с изпълнението на Представителен танцов анцов ансамбъл „Мездра“ при НЧ „Просвета 1925“ – Мездра, с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов. Вихрените ритми на непреходния български фолклор и пъстри носии, събрали в себе си багрите на природата, отново събраха овациите на публиката.

А правнукът на бившата учителка и писателка Невяна Серафимова – Стилян Драгановски, представи стихотворението „Пасторално“, с което предизвика и аплодисменти, и сълзи в очите на по-възрастните.

Певицата Елена Катранкьовска и младите изпълнители Анатоли Литков и Анелия Ангелова зарадваха долнокременчени с китка закачливи и игриви народни песни, след което на площада се изви традиционното българско хоро.

Но какво е празник без неизменната курбан чорба, приготвена и този път от майстор-готвача Тихомир Вутов, който свещенодействаше около огромните казани. Енорийският свещеник - протойерей Данаил Цинцарски, освети курбана и благослови миряните.

Празникът продължи до късния следобед с всеобщо веселие и радостната глъч на малчуганите.