За изработването на паметника от камък, "Сдружение Азбукари" и Инициативният комитет привличат като партньор Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино, община Роман, област Враца. Идеята е, под ръководството на професионален скулптор-каменоделец в работата да бъдат привлечени и ученици от професионалната гимназия. Инициаторите анонсират и в публичното пространство идеята си чрез кампанията да бъде популяризирана и гимназията по каменообработване, училище, уникално по своя характер, единствено на Балканите и едно от двете такива в Европа.

В училището в Кунино е изработен проектния макет от глина, облечен в гипс. Основната причина за забавяне на процеса по изработване на паметника, на този етап, е забавянето на процедурата за одобрение на мястото, където да бъде поставен.

Пътят през всички административни процедури, дори само за одобрение на мястото, където да бъде издигнат паметника, се оказва дълъг. Първоначалното желание на инициаторите е монументът да бъде поставен на площада около Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". След разговори със Столична община става ясно, че предстои конкурс за проект за преустройство на площадното пространство. Това означава, че трябва да се чака поне 3-4 години, за да бъдат одобрени от институциите изборът на място и проекта за паметника.

Затова „Сдружение Азбукари“ и Инициативният комитет решават да поискат разрешение от Светия Синод на БПЦ, да поставят паметника в "сервитутното" пространство около катедралата, до 3 метра от фасадата й, което няма да бъде засегнато от проекта за преустройство на целия площад. От Сдружението подават официално писмо, подкрепено с мотивите на Инициативния комитет и триизмерна визуализация на проекта на паметника, и неговото ситуиране до фасадата на катедралата. Провеждат се и предварителни разговори с висши представители на администрацията на Светия Синод. Според информацията, с която Сдружението разполага, искането е разгледано на заседанието на Светия Синод, проведено на 10.09.2019 г., като предложението на „Сдружение Азбукари“ не е одобрено. Все още няма официален отговор от администрацията на Светия Синод на БПЦ.

Междувременно, в края на миналата година, инициаторите за изграждане на Паметника на Доброто насочват своето внимание към другия храм в центъра на гр. София, където Дядо Добри още по-често можеше да бъде срещнат приживе - "Свети Седмочисленици". През януари 2020 г. е проведена среща с висши духовници от ръководството на Софийска света митрополия, чието разрешение е необходимо за поставяне на паметника в пространството около храма "Свети Седмочисленици".

Архитектът, ангажиран от Сдружението с проекта на паметника, изготвя отново триизмерна визуализация на проекта и ситуирането му до "Свети Седмочисленици". Провежда се още една срещав Софийска света митрополия, с цел предложението на инициаторите за избор на място и за ситуиране на паметника да бъде предварително обсъдено с висшите духовни лица.

Обнадеждени от проведените разговори и полученото потвърждение за положителна нагласа, на 18.06.2020 г., „Сдружение Азбукари“ и Инициативният комитетподават, с входящ номер, официално писмо до Софийска света митрополия, разчитайки, че ще получат подкрепа и разрешение за поставяне на паметника до храма "Свети Седмочисленици".

Каква е изненадата на инициаторите, когато в отговор на предложението им, с писмо от 10.07.2020 г., получават ПРЕПОРЪКА, постановена от Софийския епархийски съвет, паметникът на дядо Добри да бъде поставен в двора на църковния храм в родното му село Байлово.

Организаторите на кампанията „Монумент Дядо Добри – първият паметник на Доброто в България“ са убедени, че мястото на паметника на Светеца от Байлово Добре Добрев е само и единствено на представително място в идеалния или широкия център на столицата на България, София – градът, пред чиито православни храмове Дядо Добри събираше милостиня и даряваше всичко до стотинка на Българската православна църква.

„Сдружение Азбукари“ и Инициативният комитет продължават да търсят подходящо място за издигане на монумента в гр. София, като заявяват, че при промяна на позицията на Софийска света митрополия, остава тяхното намерение паметникът да поставен до православния храм „Свети Седмочисленици“.

Изработването на паметника от камък ще започне след одобряване на мястото, където ще бъде издигнат и поне на идейния му проект. До момента, от дарения са събрани около 22 500 лв., като продължават да постъпват нови средства. Инициаторите са спокойни, че проектът ще бъде обезпечен финансово, като средствата, които биха останали след завършването му, ще бъдат насочени за подпомагане на Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино.

Източник: "Сдружение Азбукари"