Гости на този своеобразен празник на Доброто бяха кметът на община Роман Валери Ролански, зам.-кметът Соня Тинчева, кметът на Кунино Йоло Петков, заслужилият каменоделец бай Дойчо, учители и ученици.

Изборът на мястото за първото представяне на изложбата не е случаен, тъй като представителите на двете организации са взели решение паметникът на дядо Добри да бъде изработен от учениците в уникалното по рода си професионално училище, единствено на Балканите и второ в Европа, като по този начин искат да покажат това уникално училище, да разкажат за талантливите бъдещи ваятели, наследници на цяла плеяда световно известни творци, възпитаници на гимназията. Това е и позитивният израз и предизвикателство училището да възроди традициите си и отново да стане притегателно място за младите хора, носещи в душите си усета за изящество и красота.

Изложбата бе открита от директора на училище Яна Орлинова, която благодари на организаторите за решението и доверието паметника на Доброто да бъде изграден именно от техните ученици. В нея бяха включени 15 творби, запечатили в обектива отделни мигове от живота на дядо Добри.

От името на организаторите, председателят на Сдружение "Азбукари" Цвета Кирилова представи накратко идеята за издигането на монумент на дядо Добри като подчерта, че това не е просто монумент на светеца, а паметник на Доброто.

В духа на християнския празник, авторът на книгата "Дядо Добри - Светецът от Байлово", журналистът Борислав Радославов, изнесе своеобразен открит урок под наслов "Часът на доброто". Той каза, че не случайно са избрали паметника да бъде изграден от учениците в Кунино. Решението е взето от самия живот на този съвременен будител, който до сетните си часове е вярвал и обичал най-много децата. Водени от неговия пример, инициаторите са избрали да се доверят на таланта и чистота на младите творци тук, в Каменоделното училище.

Боби разказа на присъстващите най-интересните моменти от многобройните си срещи с дядо Добри, както и как се е родила идеята за написване на книгата. По време на разговора в часа на Доброто, учениците проявиха интерес към семейството и близките на чудатия белоглав старец, превърнал се в символ на доброто със своята смиреност и благочестивост.

Журналистът разказа, че дядо Добри е имал двама синове и две дъщери - Богдана и Катерина. Синовете му вече са починали, а до последно дядо Добри е живял при дъщерите си. В една от срещите си със стареца, авторът е останал изненадан от признанието на мъдреца, че до последно ще му тежи единственият и най-голям грях, който има - че, за да се посвети на своята мисия, се е откъснал от семейството си.

Интересен спомен за светеца разказа Рада Петкова - основател и председател на Клуба на фотографите и фоторепортерите в България, съорганизатор на изложбата.

Постепенно разговорите преминаха към темата за доброто днес, от което всеки един от нас се нуждае. Своето разбиране за добротата и доброто сподели и бившата Мис България 97 Симона Величкова, която също бе гост на откриването на изложбата.

В края на разговора, Цвета Кирилова каза, че този "Час на доброто" е само началото. Идеята на Сдружението е той да продължи и в други училища в цялата страна, както и да влезе в университетите сред младите хора, които са бъдещето на България. Тя допълни, от Сдружението вече е обявен конкурс за рисунка "Символ на доброто", който вече се провежда в страната.

Авторът на проекта за монумент на дядо Добри Красимир Митов, каза, че е приел идеята като предизвикателство.

Срещата на младите хора от Професионалната гимназия завърши с обобщението, че "Часът на Доброто" не е посветен единствено на дядо Добри, а на доброто като цяло. Основната цел на този час е да ни накара да търсим, да откриваме, да ценим доброто. Защото няма голямо или малко добро - има Добро, което всеки от нас носи в себе си и го изразява по различен начин.

Като доказателство за това бе и разказът на дванадесетокласника Иван Симеонов, за когото MediaNews писа, който вече има своето първо дарение - скулптурата на княгиня Олга за паметника в град Плачковци, в името на доброто. Иван призна, че с удоволствие ще се включи в изработването на монумента на дядо Добри.

Снимки: Карина Вутова