Сдружение "Азбукари" и съмишленици продължават да работят за своята кауза - да се изгради монумент на дядо Добри, като първи паметник на доброто в България. Идеята е на Цвета Кирилова, председател на Сдружение "Азбукари", и Борислав Радославов - автор на книгата "Дядо Добри - Светецът от Байлово".

Предстоящата фотоизложба е свързана с решението паметникът на дядо Добри да бъде изработен от учениците в уникалното по рода си професионално училище. Младите ваятели вече работят по проекта за монумент, разработват макети и се очаква да бъде избрана визията на паметника, а инициаторите искат той да е в цял ръст

Авторът на книгата Борислав Радославов разкрива, че именно деца ще изработят монумента на дядо Добри -учениците от Професионалната гимназия по каменообработване в романското село Кунино, единственото на Балканите и второ в Европа.

"Това училище има нужда не само от подобни хубави инициативи, но и от подкрепа. По този начин помагаме и на това училище. Деца ще изградят паметника на дядо Добри, тъй като дядо Добри най-много обичаше децата", обяснява Радославов.

От Сдружението съобщават, че събраната сума до този момент е 8 081.04 лв. Кампанията ще се реализира със средства от дарения, като Сдружение "Азбукари" вече откри банкова сметка за набиране на средства за изграждането на паметника.:

BG38FINV91501017186935,
Първа инвестиционна банка, BIC: FINVBGSF
Основание за дарение: "Монумент Дядо Добри - паметник на Доброто в България"

Средства се събират и от продажбата на книгата "Дядо Добри - Светецът от Байлово“, с автор Борислав Радославов, чрез сайта на Сдружение "Азбукари“Сдружение "Азбукари“:

https://azbukari.org/…/%D0%B4%D1%8F%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D0%…/
https://azbukari.org/…/monument-dyado-dobri-parviyat-pamet…/

За динамичните млади хора от страната и чужбина, опериращи с онлайн банкиране, е регистрирана страница в дарителската онлайн платформа HelpKarma. На адрес https://helpkarma.com/campaign/monument-diado-dobri-144 те могат да дарят за каузата само с 2 кликвания.