Седмица преди началото на Великия пост се отбелязва Вселенската Месопусна задушница. Нарича се така, защото се отбелязва ден преди Месни заговезни. Вселенска е, тъй като се извършва от цялата Православна църква. Освен това на нея се споменават не само нашите роднини, но и тези,които са починали в самота, без близки; както и умрелите от внезапна,неестествена смърт: по време на пътешествия, при пожари, от глад и студ.

Останалите две Задушници са Черешова - срещу Петдесетница и Архангелова - срещу Архангеловден.

В този ден православните християни отиват на църква, тъй като на Задушница във всички храмове се отслужват общи панихиди. Запалват свещи за упокой и записват имената на скъпите си починали близки, за да ги прочете свещеникът в края на заупокойната служба. Духовникът прекадява и освещава поменната трапеза, след което присъстващите раздават на по-бедни хора от донесената храна – милостиня за душите на починалите. В някои Поместни православни църкви донесените продукти се събират и раздават в домове за възрастни хора, за деца, лишени от родителска грижа или се оставят на служителите в храма.

След общата панихида в църква обикновено се отива на гроба, за да се оплеви тревата, да се запали свещ, да се поставят или посадят цветя - гробът да не изглежда занемарен и забравен.

Най-прието е обаче да се дава варено жито, пита и вино. Те символизират възкресението, плътта и кръвта на Христос.

Като поменавате починалите си близки на гробището, не оставяйте върху гроба никакви хранителни продукти - това са езически обичаи, които нямат нищо общо с православната традиция.

Източник: pravoslavieto.com