Община Монтана закупи сграда собственост на НАРКООП в центъра на селото, която вече ще бъде читалище. В Белотинци живеят 356 души според регистъра на населението. Близо 50 от тях са членовете на читалището. В разцвета си през 1946 година селото е имало 2213 жители.

На празничното освещаване на сградата с основно ремонтиран първи етаж присъстваха около 100 души. Кметът на селото Григор Григоров благодари на всички, които са помогнали за това хората да има къде да се събират по празниците и да се веселят.

Кметът на Монтана Златко Живков припомни, че инвестицията от близо 64 хиляди лева включва не само цената на сградата, а и пълното обновяване на салона и обособяване на отделни сервизни и санитарни помещения. Той обеща в следващия период да бъде ремонтиран и вторият салон на двуетажната сграда.

"В него ще бъде подредена библиотеката, която съдържа 5400 тома книги", уточни секретарят на читалището Любка Александрова. Тя разказа, че хората обичат да се събират заедно на църковни и национални празници. Все още в Белотинци се извършва обичая Кукувиче, на който младежите прескачат огнени клади за здраве. Правим го на 6 август, припомни Александрова, когато младите се връщат в село.

"Огньовете вече се палят на поляна в центъра на Белотинци, а не на Средна полянка, където се случвало това открай време. Мястото е отдалечено и повечето възрастни хора трудно могат да стигнат до него", допълва още Александрова.

Източник: montana24.net