Това разказа директорът на Регионалния исторически музей във Видин Фионера Филипова. Пещерата "Козарника" е разположена на около 3,5 км от село Гара Орешец по посока за град Белоградчик. И тази година проучванията са организирани от Българската академия на науките и Института за геология и праистория на кватернера в Бордо, Франция. Както обикновено и тази година проучванията ще продължат един месец - до 15 август, каза доц. Сираков. Преди започването им предстои да се извърши подготовка на обекта, уточни той.

Доц. Сираков поясни, че в проучванията участват учени от цяла Европа, които не работят на терен през цялото време, а взимат проби, правят изследвания и си тръгват. "Проучваме основно прехода от среден към късен палеолит, смяната на неандерталците със съвременния човек, т.е. с нашите предшественици. Изследваме следващи пластове, които сме набелязали предварително, както и някои части от места, които вече сме проучили в пещерата", допълни археологът. Той отбеляза, че пещерата "Козарника" е уникална с това, че съдържа едни от най-ранните човешки следи на континента ни.

Те идват от Африка през Близкия Изток и минават през Балканите, за да заселят Централна и Западна Европа. При нас интересът е към първите хора, които заселват европейския континент, обясни доц. Николай Сираков. По думите му интересът към този период от човешката история е много голям сред чуждите туристи.

На територията на Видинска област през новия археологически сезон ще продължат разкопките на двата основни обекта - антична "Рациария" и некропола край с. Балей. За предстоящите разкопки Видинският археологически музей е подал необходимите документи в Министерството на културата за получаване на финансиране по държавната задача. "Подали сме документи за "Рациария", за проучвания край село Балей, като документите за тях са минали вече през секциите "Античност" и "Праистория" към Националния археологически музей /НАМ/ към БАН. Очакваме обявяването на финансирането", каза Филипова.

Научен ръководител на проучванията в "Рациария" отново ще бъде доц. Здравко Димитров, гл. асистент към НАМ-БАН. Научните ръководители на разкопките край село Балей са д-р Георги Иванов, гл. асистент д-р Таня Христова и доц. Стефан Александров, консултант. Всички археолози от Регионалния исторически музей във Видин влизат в тези два екипа.

На двата обекта ще се работи през август и септември.

Източник: novini.bg