Той припомни, че монетите бяха открити в началото на месец септември при премахване на дърво в двор на къща в центъра на Мездра. Две сестри, собственички на имота, предадоха една част от монетите в Регионален исторически музей (РИМ) - Враца. “Предварително се знае, че на това място е имало римско селище от градски тип, което е било прилежаща част към укрепеното място, известно с името "Калето". Те са били едно цяло. За момента няма почти никакви данни относно архитектурата и градоустройството през римския период на тази част, която се намира в застроените площи на град Мездра“, каза Георги Ганецовски.

Според археолога това е шанс да се добият данните за римското селище от градски тип, прилежащо към "Калето“. Другата цел на спасителните археологически проучвания е да се добият данни за монетната находка, открита в корените на дървото. "Допускам, че ще имаме интересни наблюдения, разрешителното вече е постъпило при нас, а проучванията ще започнат в началото на другата седмица“, обясни Ганецовски.

През ноември предстои археолозите от РИМ - Враца да проведат теренни археологически издирвания върху концесионни площи за добив на скално-облицовъчен материал в община Мездра. "Това са обхождания на съответните площи, които са концентрирани на територията на Община Мездра. От това, което сме извършили само в един участък са локализирани археологически останки. По процедура след като ги установим, замерим и точно локализираме, те предстои да бъдат извадени от концесионните площи“, допълни Ганецовски.